Bezos prodao akcije Amazona za 1,8 milijardi dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Bezos prodao akcije Amazona za 1,8 milijardi dolara

Osnivač Amazona Džef Bezos dostavio je Komisiji za HOV papire koji pokazuju da je tokom tri julska dana prodao akcije za 1,8 milijardi dolara.

Nakon plaćanja poreza, neto će mu ostati oko 1,4 milijarde dolara, piše Forbs. Bezos je, kako se dodaje, prodao 965.612 akcija Amazona u periodu od 29. do 31. jula, kada je cena tog gigantskog onlajn trgovca bila oko 1.900 dolara po akciji.

Zbog ove prodaje, šef Amazona je ostao bez 1,6 odsto deonica jedne od najvrednijih kompanija na svetu, ali i dalje poseduje više od 58,1 milion akcija.

Bezos neprikosnoveno drži titulu najbogatije osobe na svetu, sada sa neto vrednošću od 116 milijardi dolara, prema kalkulaciji Forbsa, koji je ovu računicu izveo na osnovu cene akcije Amazona na zatvaranju berze u sredu.

Od tog iznosa, oko 108 milijardi dolara njegovog bogatstva potiče od akcija Amazona koje poseduje.

Iz papira podnetih Komisiji, takođe se vidi da je Bezos bivšoj supruzi Mekenzi dao 25 odsto vlasničkog udela u Amazonu, odnosno 19,7 miliona akcija.

Njene akcije vrede gotovo 36,8 milijardi dolara, što je čini trećom najbogatijom ženom na svetu, iza Fransoaz Betankur Mejers iz Francuske, jedine naslednice L’Oreala, i Alis Volton, koja je nasledila deo bogatstva Volmarta.

Bezos je još 2017. izjavio da će godišnje prodavati akcije Amazona u vrednosti oko milijardu dolara kako bi finansirao svoju kompaniju koja se bavi istraživanjem svemira “Blu oridžin”, ali nije poznato da li će sredstva od najnovije prodaje deonica biti iskorišćena u te svrhe.

Tags
Back to top button