Kristalina Georgieva – evropski kandidat za šefa MMF – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kristalina Georgieva – evropski kandidat za šefa MMF

Vlade članica Evropske unije izabrale su sinoć Kristalinu Georgievu iz Bugarske za svog kandidata za direktorku Međunarodnog monetarnog fonda. Ona je posle 12-časovne debate u drugom krugu glasanja, pobedila Holanđanina Jeruna Dajselbluma, nakon što su se tri kandidata povukla iz trke, prenosi Rojters.

Guverner centralne banke Finske Oli Ren i španska ministarka ekonomije Nadia Kalvino povukli su juče nakon prvog kruga glasanja predstavnika 28 zemalja-članica EU, prenosi Rojters.

Georgieva (65) je izvršna direktorka Svetske banke. Njena kandidatura primorala bi MMF na promenu pravila koja zahtevaju da direktor ima manje od 65 godina, dodaje Rojters.

Velika Britanija se usprotivila planu da se kandidat bira sada, navodeći da je to “preuranjeno” i da Londonu nije dato dovoljno vremena da predloži svog kandidata, piše u jednoj poverljivoj belešci u koju je Rojters imao uvid.

Kandidati za šefa MMF-a mogu da se prijavljuju Fondu do 6. septembra.

Najvišu funkciju u MMF-u, globalnom kreditoru sa sedištem u Vašingtonu, tradicionalno je držao Evropljanin, ali kandidati iz drugih delova sveta mogu steći prednost ukoliko se Evropa podeli po pitanju izbora svog kandidata.

Naime, zemlje severne Evrope prefereiraju Dajselbluma, a južne i istočne evropske države protežiraju Georgievu, rekao je jedan evropski zvaničnik.

Pobediće kandidat koji dobije 55 odsto glasova vlada 28 država EU, koje zajedno imaju udeo od najmanje 65 odsto u njenom ukupnom stanovništvu.

Bivša šefica MMF-a, Kristin Lagard, podnela je ostavku u julu nakon što su je lideri EU izabrali da zameni Marija Dragija na dužnosti predsednika Evropske centralne banke.

Tags
Back to top button