Sberbank izbegava rizik od Brexita otvaranjem kiparske podružnice u Londonu – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Sberbank izbegava rizik od Brexita otvaranjem kiparske podružnice u Londonu

Najveći ruski zajmodavac Sberbank izbegla je rizik zbog potencijalnog Brexita bez dogovora otvarajući podružnicu svog kiparskog poslovanja u srcu Londona, piše IntelliNews.

Lukav plan omogućiće trgovcima Sberbanke u Londonu da i dalje nude usluge širom čitavog bloka Evropske unije ako Britanija, pod rukovodstvom svog novog premijera Borisa Džonsona, bez ikakvog sporazuma izađe iz EU.

Banka je istakla uticaj različitih “scenarija izlaska” na njeno poslovanje u nedavnom izveštaju UK Company House.

“Ako kompanija izgubi sposobnost da ima slobodan “pasoš” za ulazak u zemlje EU, onemogućiće joj se pristup klijentima sa sedištem u EU”, objasnio je šef podružnice Sberbank UK. “Planirano ublažavanje takve situacije bilo bi ponuditi klijentima mogućnost da se suoče sa drugom kompanijom u grupi, najverovatnije SIB (Cipar) Ltd, direktno ili preko londonske podružnice, prevladavajući regulatorne režime koji to dopuštaju”.

Sberbank, glavni zajmodavac Kremlja sa oko 46% depozita zemlje, pre nešto više od godinu dana tiho je otvorio londonsku podružnicu svoje jedinice Sberbank CIB Cyprus na istoj adresi Flote Street kao i njeno sedište u Velikoj Britaniji.

Ključno pitanje pasoša podstaklo je mnoštvo banaka, investicionih menadžera i osiguravača na otvaranje podružnica i kancelarija u dobro pozicioniranim glavnim gradovima EU, kao što su Frankfurt, Dablin i Pariz.

VTB, Sberbankov državno kontrolisani rival, preselio je nekoliko poslovnih linija, te deo svog londonskog osoblja u Frankfurt.

Tags
Back to top button