Produžen rok za imenovanje kandidata za šefa MMF – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Produžen rok za imenovanje kandidata za šefa MMF

Evropske vlade koje su trenutno zaokupljenje izborom svog kandidata za novog šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) produžile su rok za zaključenje liste predloga do 18,00 časova sinoć, kako bi i Velika Britanija mogla da predloži kandidata, javlja Rojters.

Ministri finansija EU, koji nisu uspeli da postignu konsenzus, održaće seriju glasanja do petka ujutro, kako bi izabrali svog favorita od šest kandidata, rekao je jedan zvaničnik iz francuskog ministarstva finansija i još dva druga izvora iz EU, navodi britanska agencija.

Za sada su poznata imena pet kandidata sa liste, a to su: Jerun Dajselblum, bivši holandski šef Evrogrupe, koju čine ministri finansija evrozone; Nadia Kalvino, španska ministarka ekonomije; Oli Ren, guverner finske centralne banke; Mario Centeno, aktuelni portugalski predsednik Evrogrupe; i izvršna direktorka Svetske banke Kristalina Georgieva, iz Bugarske.

Pridružiće im se još neimenovani britanski kandidat – a ne očekuje se da će to biti guverner Banke Engleske, Mark Karni.

Francuska je saopštila da je odluka da se Britaniji dozvoli da predloži kandidata doneta zato što London ima novog premijera, i da svih 28 država EU i dalje žele da imaju jedinstvenog evropskog kandidata.

“Svi ministri dele isti stav po pitanju jednog zajedničkog evropskog kandidata”, rekao je neimenovani zvaničnik francuskog ministarstva finansija.

Najvišu funkciju u MMF-u, globalnom kreditoru sa sedištem u Vašingtonu, tradicionalno je držao Evropljanin.

Kristin Lagard, odlazeća šefica MMF-a, preuzeće od Marija Dragija dužnost predsednika Evropske centralne banke u oktobru.

Zvaničnici su rekli za Rojters da se Karni, koji poseduje kanadski, britanski i irski pasoš, ne smatra “dovoljno evropskim” da bi bio kandidovan.

Tags
Back to top button