Na vodećim pozicijama u Nemačkoj najviše žena do sada – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Na vodećim pozicijama u Nemačkoj najviše žena do sada

Iako su u Nemačkoj žene više nego ikada ranije zastupljene na vodećim pozicijama u tamošnjim kompanijama s izlistanim deonicama na Frankfurtskoj berzi, muškarci na vodećim pozicijama i dalje dominiraju, pokazalo je istraživanje konsultantske i revizorske kompanije “EY”.

Krajem prvog polugodišta 2019. godine, kako su pokazali rezultati istraživanja, na vodećim menadžerskim pozicijama je u 160 tamošnjih kompanija bila 61 žena, nasuprot 640 muškaraca, što znači da je udeo žena svega 8,7 odsto u ukupnom broju.

Ustanovljeno je da u dve kompanije, s danom 1. jula, na vodećim menadžerskim pozicijma nije bila nijedna žena.

“Nastavi li se broj žena na izvršnim pozicijama da se povećava sporim tempom kao tokom prve polovine ove godine, tek 2048. godine će trećinu vodećih pozicija zauzimati žene”, rekao je Markus Heinen iz “EY”.

Heinen ističe da je relativno veliki manjak žena na izvršnim pozicijama rezultat nepostojanja zakonskih kvota, za razliku od nadzornih odbora, gde se kvota od 30 odsto primjenjuje za vodećih 100 kompanija, prenosi SEEBiz.

“To znači da pritisak nije dovoljno veliki da se na izvršne pozicije imenuju žene”, ističe Heinen. Dodaje da je jedan od uzroka i taj što kompanije nisu u prošlosti radile na napredovanju žena.

Tags
Back to top button