Zaposlenost u Srbiji veća za 1,6 odsto – Bankar.rs
LICNE FINANSIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Zaposlenost u Srbiji veća za 1,6 odsto

U drugom kvartalu ove godine u Srbiji je registovano 2.161.533 zaposlenih lica, što je za 1,6 odsto, odnosno 34.936 lica, više nego u istom periodu godinu dana ranije, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Najveće povećanje zaposlenosti od 2,8 odsto zabeleženo je kod lica koja samostalno obavljaju delatnost, natprosečno je povećano i zapošljavanje u pravnim licima, za čak 1,9 odsto, dok je broj registrovanih individualnih poljoprivrednika za godinu dana smanjen za 8,7 odsto.

U ukupnom broju zaposlenih, više od dva miliona ih je u pravnim licima, zaposlenih van radnog odnosa u pravnim licima i kod preduzetnika ima nešto više od 70 hiljada, a registrovanih poljoprivrednika nešto manje od 73 hiljade.

Teritorijalno, rast zaposlenosti je dominantno skoncentrisan u Beogradskom regionu, gde je za godinu dana broj zaposlenih povećan za 21.384, kao i u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije sa 5.779 novozaposlenih lica.

Sektorski, najviše je povećan broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, za 11.717 lica, zatim u građevinarstvu za 8.553 osoba, i kod stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti, gde je broj zaposlenih porastao za 7.075 lica.

Republički zavod za statistiku objavio i da je za godinu dana broj zaposlenih u javnom sektoru Srbije smanjen za 7.429 lica.

Tags
Back to top button