Na čelo najveće izraelske banke postavljen je Arapin – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Na čelo najveće izraelske banke postavljen je Arapin

Iako zvuči teško verovatno, vest je istinita, a glasi: Leumi Banka, najveća bankarska institucija u Izraelu dobila je Arapina za predsednika.

Bonus ove neverovatne vesti je informacija da je Samer Haj Yehia zadužen za lakše naseljavanje Jevreja u Palestini.

Informacija bi u normalnim okolnostima zaintrigirala isključivo finansijske krugove, međutim, kada je objavljena, izazvala je ogroman interes na Levantu, iz jednostavnog razloga – dr. Haj Yehia je prvi izraelski Arapin koji je izabran na čelo najveće i najstarije banke, koja je osnovana kako bi se olakšalo naseljavanje Jevreja u Palestinu, navodi Novac.hr.

Pritom je izabran u jakoj konkurenciji, jer preostala trojica kandidata bili su Ohad Marani, izvršni direktor izraelske nacionalne naftne kompanije, bivši zamenik direktora Teve, penzionisani brigadni general Shmuel Ben Zvi i investicioni bankar dr. Yitzak Sharir.

Svaki od njih dobio je po jedan glas, a Yehia čak pet, pa sada vodeću izraelsku banku vodi pripadnik uticajne starosedilačke arapske porodice.

“Za izbor Haj Yehije presudila je činjenica da je on briljantan ekonomista. Ljude koji su glasali za njega jedino zanima finansijski prosperitet Leumi Banke, a ne politika”, navodi “The Times of Izrael”.

Leumi Banka osnovana je finansijskim investicijama cionista iz Velike Britanije, 1902. godine u gradu Jaffa, (tada je još uvek Turska vladala u Palestini), a sedište je kasnije preseljeno u Jerusalim.

Kada je osnovana država Izrael, Leumi Banka je dobila koncesiju štampanja nove nacionalne valute, a 1971. je proširila poslovanje i kupila Arapsko-izraelsku banku, u kojoj štedi veliki broj izraelskih Arapa.

Danas posluje u SAD-u, Kanadi, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Urugvaju, i prema najnovijim izveštajima, vrednost Leumi Banke iznosi 10,5 milijardi dolara. U prvom polugodištu prihodi su iznosili 301 milion dolara.

Samer Haj Yahia potiče iz Taybeha, u kojem živi skoro isključivo arapsko stanovništvo. Dolazi iz porodice intelektualaca. Njegov otac Muhamed, bio je jedan od prvih arapskih studenata na Univezitetu u Tel Avivu, gde je diplomirao kriminologiju, dok je majka nastavnica.

Stariji brat Saleem je kardiohirurg u Škotskoj i jedan od voditelja tamošnjeg programa transplantacije srca, a mlađi brat, Rani, radi kao šef finansija u Slobodnoj trgovačkoj zoni u Jordanu.

Tags
Back to top button