Erste banka a.d. Novi Sad: Neto dobit na kraju drugog kvartala veća od milijardu dinara – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Erste banka a.d. Novi Sad: Neto dobit na kraju drugog kvartala veća od milijardu dinara

Nastavak pozitivnih tržišnih trendova doprineo je veoma dobrim rezultatima koje je Erste bank a.d. Novi Sad ostvarila u radu sa stanovništvom i preduzetnicima, poručuju u toj banci. Kako kažu, uključivanjem u programe međunarodnih finansijskih institucija i Vlade Srbije, svojim klijentima ponudili su široku paletu finansijskih proizvoda kako bi im omogućili da unaprede svoj kvalitet života, poslovanje, proizvode i usluge.

“Usled sniženih kamatnih stopa, građanima su u fokusu primarno bili gotovinski i krediti za refinansiranje, a i dalje beležimo značajno interesovanje za stambene kredite. Preduzetnici i mikro klijenti ulagali su najviše u obrtna sredstva, a dodatno su svoje poslovanje unapredili investicijama u osnovna sredstva. Kod malih i srednjih preduzeća beležimo rast potražnje za bankarskim garancijama kao sredstvom obezbeđenja, prvenstveno kao rezultat pozitivnih kretanja u građevinskoj industriji”, kažu u Erste banci.

“Što se tiče velikih preduzeća, značajnije investicije očekuju se u drugoj polovini godine“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

On je podsetio da je Erste Banka ove godine pokrenula prvi ovakve vrste, sveobuhvatni program finansijske edukacije #ErsteZnali, namenjen svim građanima.

„Donošenje finansijski odgovornih odluka je veština koja zaista može promeniti našu budućnost. Edukacija u tom domenu je od izuzetnog značaja za opšti prosperitet društva i održivost svih vrsta poslovanja“, zaključio je Carić.

Krediti stanovništvu i mikro klijentima uvećani za 9,5% u odnosu na kraj 2018. godine i iznose 74,58 milijardi dinara; depoziti stanovništva i mikro klijenata veći za 6,5% i iznose 70,32 milijardi dinara.

Krediti pravnim licima umanjeni za 1,5% u odnosu na kraj 2018. godine i iznose 71,44 milijardi dinara; depoziti pravnih lica su umanjeni za 1,1% i iznose 46,57 milijardi dinara.

Dobit od kamata viša za 9,2% u odnosu na isti period 2018. godine i iznosi 3,49 milijardi dinara, dok je dobit od naknada i provizija viša za 4,0% i iznosi 0,79 milijardi dinara.

Neto dobit na kraju drugog kvartala 2019. godine iznosi 1,09 milijardi dinara, što je za 25,4% bolji rezultat u odnosu na isti period 2018. godine.

Bilansna suma je uvećana za 8,8%, sa 202,93 milijardi dinara na kraju 2018. godine na 220,69 milijardi dinara na kraju drugog kvartala 2019. godine. NPL racio u drugom kvartalu 2019. godine iznosi 1,4%.

Erste Grupa zabeležila dobar nivo dobiti od 732 miliona EUR u prvoj polovini godine, zahvaljujući najboljem operativnom rezultatu u poslednjih pet godina

„Vrlo smo zadovoljni sa neto dobiti od 732 miliona evra u prvoj polovini ove godine – to je veoma dobar rezultat, a posebno zato što se zasniva na dobrim ključnim indikatorima, od operativnog prihoda i operativnih rashoda do troškova rizika, kapitala i likvidnosti. Naravno, uvek ima prostora za dalje unapređenje učinka, ali krećemo se u pravom smeru,” kaže Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG.

„Zdrav makroekonomski rast u našem regionu, koji i dalje po tom pitanju prednjači u Evropskoj uniji, takođe je uticao na međugodišnji porast obima naše kreditne aktivnosti od sedam procenata, na 155,3 milijarde evra. Međutim, povećanje depozita naših klijenata za osam procenata, na 169,7 milijardi evra, predstavlja razlog za zabrinutost u uslovima i dalje niskih kamata – depoziti nisu više osnova na kojoj naši klijenti mogu da grade svoje finansijsko blagostanje. Jedan od naših glavnih zadataka tokom narednih godina biće da razvijemo atraktivne investicione proizvode sa odgovarajućim nivoima rizika.

Aktuelni uslovi nam ulivaju poverenje da ćemo uspeti da postignemo ciljeve koje smo zacrtali za našu 200-godišnjicu: ostvarivanje rasta prihoda po stopi većoj od rashoda, održavanje troškova rizika niskim i postizanje dobrog prinosa na kapital, od više od 11 procenata,” zaključio je Trajhl.

Tags
Back to top button