Uprkos sankcijama Huavej uvećao prihode za 23,2 odsto – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Uprkos sankcijama Huavej uvećao prihode za 23,2 odsto

Prihodi kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja uvećani su za 23,2 odsto u prvom polugodištu ove godine, što je veći rast nego pre godinu dana.

Prihodi su skočili uprkos intenzivnoj američkoj kampanji protiv te kompanije, koja se od sredine maja našla na “crnoj listi” SAD-a.

Kompanija Huavej, koja je tek ove godine počela da objavljuje kvartalne rezultate, saopštila je da su njeni prihodi u prvoj polovini godine porasli na 401,3 milijarde juana (58,28 milijardi dolara) sa 325,7 milijardi juana pre godinu dana.

Isporuka pametnih telefona dostigla je 118 miliona jedinica, što je za 24 odsto više u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

U prvom polugodištu prošle godine, Huavej je uknjižio rast prihoda od 15 odsto.

“Prihodi su brzo porasli do maja. S obzirom na temelje koje smo postavili u prvoj polovini godine, nastavljamo sa rastom i nakon što smo dodati na ‘entitetsklu crnu listu’. To, međutim, ne znači da se u budućnosti nećemo susresti sa poteškoćama””, rekao je predsednik Huaveja, Ljeng Hua.

Analitičari tvrde da su snažna prodaja pametnih telefona na domaćem tržištu i novi ugovori sa operaterima o razvoju 5G mreže, pomogli kompaniji da neutrališe efekte zabrane izvoza.

Huavejov lanac snabdevanja znatno je bio poremećen kada je zvanični Vašington sredinom maja stavio kompaniju na “crnu listu”, navodeći kao razlog rizik po nacionalnu bezbednost, jer bi zvanični Peking, kako je saopšteno, mogao da koristi opremu Huaveja za špijuniranje, što je ta kompanija više puta negirala.

Kineskoj kompaniji je od tada data privremena tromesečna licenca, tačnije do 19. avgusta, kojom joj je odobreno da održava postojeće mreže i obezbedjuje ažuriranje softvera na postojećim Huavej uređajima.

Tags
Back to top button