Japanski “Tojo” dolazi u Srbiju, investiraće 390 miliona evra u fabriku u Inđiji – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Japanski “Tojo” dolazi u Srbiju, investiraće 390 miliona evra u fabriku u Inđiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da će japanska „Tojo” korporacija investirati 390 miliona evra u fabriku u Inđiji, samo u prvoj fazi, a da se za Srbiju odlučila posle tri godine pregovaranja i istraživanja tržišta.

Vučić je, na vanrednoj konferenciji za štampu, istakao da se za investiciju japanske korporacije borilo više zemalja centralne, istočne i juže Evrope, te da su u „poslednjem krugu” preostale samo Poljska i Srbija, prenosi Tanjug.

„Pre nekoliko minuta sam dobio zvanično pismo od ovog značajnog japanskog investitora. Gospodin Šimizu je rekao da će Tojo tajer, najpoznatiji proizvođač guma doći u Srbiju”, rekao je on.

Vučić je kazao da je njihova investicija u prvoj fazi 390 miliona evra, i da se radi o ulaganju u Inđiju.

„390 miliona evra je investicija samo u prvoj fazi”, dodao je on ističući da je to ogromna investicija od velikog zančaja za našu zemlju.

Veličinu investicije ilustrovao je podatkom da je 400 miliona evra 12 do 13 odsto ukupnih investicija u Srbiji, što je više nego što na godišnjem nivou ima Bosna i Hercegovina i značajno više od Severne Makedonije i Crne Gore.

„To je dva puta manje nego što je imala Hrvatska, kao članica EU u prošloj godini”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima biće zaposleno najpre 523 ljudi, koji će imati značajno veće plate od prosečnih u Srbiji.

 

Tags
Back to top button