Infografika Banke Kine pokazuje zašto cena bitkoina raste – Bankar.rs
ANALIZEKRIPTOVALUTESVE VESTI

Infografika Banke Kine pokazuje zašto cena bitkoina raste

Banka Kine, jedna od četiri najveće državne komercijalne banke u zemlji, je objavila 26. jula na svojoj internet stranici infografiku koja ilustruje šta je bitkoin (BTC), kako funkcioniše i zašto je vredan.

Infografika ilustruje priču o bitkoinu, počevši od objavljivanja pisma o namerama (whitepaper) 2008. godine, rudarenje prvih 50 BTC u 2009., 10.000 BTC potrošenih na picu u 2010. i druge važne prekretnice za sistem, završavajući sa najavom Fejsbukove libre.

“Juče je Banka Kine objavila članak o bitkoinu”, komentarisao je Samson Mou iz Blockstream-a. “Objasnili su kako BTC radi, zašto cena skače i odakle mu vrdnost. Mislio sam da se to nikada neće dogoditi. #Bullish”

Drugi deo infografike je posvećen objašnjavanju zašto se vrednost bitkoina povećava i navodi ograničenu ponudu, težinu otkrivanja blokova i da se koristi kao sredstvo razmene i da je anti-inflatoran.

Ovo je u skladu sa napomenama koje je nedavno naveo suosnivač Morgan Creek Digital Asset-a, Antoni Pompliano, koji je rekao da će očekivani obrt Evropske centralne banke omogućiti snažan podsticaj za bitkoin.

Štaviše, u infografici se pominje zloglasn Mt.Gox hak, rizik od špekulacija i izgubljenim sredstvima. U infografici se kao glavni slučaj upotrebe bitkoina navodi međunarodno poravnanje, jer su njegove naknade niske u poređenju sa starijim sistemom dok su transakcije brže.

Kako je preneo Cointelegraph, izvršni direktor kineskog tehnološkog giganta Huaveja smatra da Kina može da se takmiči sa Fejsbukom emitovanjem sopstvene digitalne valute.

Početkom meseca, kineski mediji su izvestili da koneska centralna banka, Narodna banka Kine, razvija sopstvenu digitalnu valutu kao odgovor na Fejsbukovu libru, budući da libra može da predstavlja rizik za finansijski sistem zemlje.

Infografik banke Kine možete pogledati ovde.

Izvor: Cointelegraph

Tags
Back to top button