Capital One banka: Hakeri ukrali podatke 106 miliona klijenata – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Capital One banka: Hakeri ukrali podatke 106 miliona klijenata

Američka banka Capital One saopštila je da su nedavno ukradeni lični podaci 106 miliona njenih američkih i kanadskih klijenata.

Grupu hakera, koja je osumnjičena za to, uhapsila je američka savezna policija FBI.

Ustanovljeno je da je osoba spolja imala nedozvoljen pristup mreži banke i došla do određenih ličnih podataka, navela je banka u saopštenju.

Pogođeni su klijenti koji su podneli zahtev za proizvode vezane za kreditne kartice ili koji su tražili da dobiju kreditnu karticu banke Kapital uan, naveo je isti izvor.

“Oko 100 miliona američkih državljana i gotovo šest miliona kanadskih državljana je pogođeno”, navela je banka dodajući da brojevi računa bankovne kartice ni informacije za povezivanje na račun nisu ukradeni, a nisu ugroženi ni brojevi socijajlnog osiguranja, što se u tim zemljama koristi kao lični matični broj.

Međutim jesu hakovana imena, adrese, poštanski kodovi, brojevi telefona, imejl adrese, datum rođenja ili prijavljeni prihodi.

Hakerka koja je iskoristila propust u klaudu Kapital uan banke takođe je došla do delimičnih informacija osoba sa kreditnim karticama kao što je njihova istorija plaćanja ili njihov sadašnji iznos računa.

Federalni istražni biro uhapsio je 33-godišnju Pejdž Tompson, iz Sijetla u državi Vašington, zaposlenu u tehnološkoj industriji, koja koristi i nadimak “eratična” (erratic), saopštilo je američko Minsitarstvo pravde. Tužioci su je optužili za kompjutersku proneveru i zloupotrebu i da je ona iza tog hakerskog upada.

Oko 140.000 brojeva socijalnog osiguranja, i 80.000 brojeva bankovnih računa je ukradeno. Za kanadske klijente hakovano je gotovo milion brojeva osiguranja.

“Verujemo na osnovu analize da je malo verovatno da su ukradeni podaci upotrebljeni za proneveru ili da ih je osoba koja ih je ukrala dalje proširila. Ipak ćemo nastaviti da istražujemo”, navela je banka.

Banka je navela da je zaustavila upad 19. jula dva dana pošto je o tome obaveštena, dodajući da se upad dogodio između 12. marta i 17. jula ove godine.

Izvor: B92

Tags
Back to top button