Libra još nije ni zaživela, a prevare sa Fejsbukovom kriptovalutom uveliko kruže internetom – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESVE VESTI

Libra još nije ni zaživela, a prevare sa Fejsbukovom kriptovalutom uveliko kruže internetom

Istraga koju je nedavno sproveo Vašington post otkrila je desetak profila, stranica i grupa na Facebook-u i Instagramu koje tvrde da su zvanični hab za Libra kriptovalutu koja je u vlasništvu ovog giganta.

U nekoliko slučajeva ovi profili i stranice ponudile su da prodaju Libru korisnicima na popustu putem raznih veb stranica, a one su uklonjene tek kada ih je Vašington Post prijavio Facebook-u.

Ako uzmemo u obzir sve više prijavljenih prevara koje su povezane sa prodajom i kupovinom kriptovaluta, nije iznenađenje što su se lažni prodavci okrenuli ka Libri jer od zvaničnog predstavljanja ove digitalne valute u svetu ne jenjava interesovanje za nju.

Ono što mnoge jeste iznenadilo je činjenica da Facebook ostavlja utisak da nije dovoljno spreman da posveti pažnju otklanjanju potencijalnih prevaranata na ovoj mreži, pogotovo jer se već duže vreme kompanija bori da regulatorima dokaže da je dovoljno spremna da upravlja ovom valutom.

Mnoge stranice koje je Vašington post identifikovao ne samo da koriste Facebook logo, zvanične marketinške slike Libre, već i fotografije CEO-a Facebook-a Marka Zakerberga. Primer je stranica koja se povezuje sa sada već uklonjenim sajtom builibracoins.com i koja je dizajnirana tako da sadrži linkove za kupovinu kriptovalute Libra.

Lažne stranice su se pojavila u trenucima kada se Facebook suočava sa intenzivnim nadzorom svojih planova za rukovođenje ovom digitalnom valutom. Naime, prošle sedmice se šef u Facebook-u zadužen za Libra valutu Dejvid Markus našao pred kongresom , koji mu ni malo nije bio naklonjen, kako bi odgovarao na sporna pitanja o valuti,. Kongresmenka Karolin Maloni je tom prilikom izjavila da je njen stav da Libra uopšte ne treba da bude lansirana jer je to posao za vladu, ali se na kraju složila da je potpuno u redu da za početak lansiraju manji pilot program.

Facebook nije jedina platforma koja je pogođena prevarama u vezi sa Libra valutom, ali je definitivno u opasnosti da pretrpi najveće gubitke zbog nje. U svom izveštaju Vašington post piše da su lažni nalozi koji prodaju valutu počeli da se pojavljuju i na Twitteru i YouTube-u, a pre mesec dana sajt The Next Web je pisao o veb lokaciji koja je registrovala domen calibra.com koji je postavljen da izgleda identično kao zvanični sajt. I ovaj pokušaj malverzacija je uklonjen, a trenutno niko nije izašao sa zvaničnim informacije koliko korisnika je naselo na ovu prevaru.

Izvor: Startit

Tags
Back to top button