Francuska i Nemačka sve češće posežu za kreditima banaka – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Francuska i Nemačka sve češće posežu za kreditima banaka

Rast kreditiranja u evrozoni zadržao se na stabilnom nivou prošlog meseca, ali podaci po pojedinačnim zemljama, kako prenosi Rojters, ukazuju na sve veći jaz između perifernih članica i jezgra evrozone.

Prema podacima Evropske centralne banke (ECB), kreditiranje domaćinstava povećano je za 3,3 odsto, zadržavši stabilan tempo rasta peti mesec zaredom, dok je kreditiranje privrede poraslo za 3,8 odsto, što je u skladu sa majskim rastom. Ipak, pokazatelji kreditne aktivnosti po zemljama daju malo drugačiju sliku.

Naime, u Francuskoj i Nemačkoj je prošlog meseca poraslo kreditiranje kompanija, dok je smanjeno u Italiji i Španiji, što, kako ocenjuje Rojters, Evropskoj centralnoj banci sve više otežava kreiranje monetarne politike za blok tako heterogenog sastava.

Budući da je ekonomija evrozone bila u teškoćama tokom najvećeg dela protekle godine, ECB je već najavila labavljenje monetarne politike. Sada jedino ostaje pitanje da li će ta institucija na sutrašnjem zasedanju najaviti dodatne podsticaje ili će sačekati do septembra, prenosi Tanjug.

Obim u kojem bi ECB delovala verovatno će, po oceni britanske agencije, izazvati žestoku debatu jer se stavovi o ekonomskom usporavanju razlikuju, kao i sami podaci.

Najnovije brojke ECB pokazuju da je korporativno kreditiranje poraslo za 7,4 odsto u Francuskoj i za 7,1 odsto u Nemačkoj u junu, uprkos tome što se ogroman proizvodni sektor Nemačke bori sa dugotrajnom recesijom.

Nasuprot tome, kreditiranje kompanija u Italiji i Španiji smanjeno je za 1,3 odsto i za 1,7 procenata, respektivno.

Odstupanja su takođe uočena kod podataka koji se tiču kreditiranja domaćinstava, iako su ona nešto manje izražena.

Protivnici daljeg ublažavanja ECB-ove monetarne politike ističu da se ekonomija izgleda stabilizovala poslednjih meseci, budući da nezaposlenost i dalje pada i da su se pokazatelji poverenja stabilizovali, dok anketa ECB o kreditiranju ukazuje na skromnu, ali stabilnu aktivnost.

Međutim, prema jednom istraživanju objavljenom juče, industrijski sektor evrozone je na nizbrdici, što izaziva zabrinutost da će se njegovi problemi na kraju preliti na ostatak ekonomije i još više smanjiti ukupni rast, napominje Rojters.

Tags
Back to top button