Dve trećine potrošača koristi platne kartice bar jednom nedeljno – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIPlatne karticeSVE VESTI

Dve trećine potrošača koristi platne kartice bar jednom nedeljno

Platne kartice sve su popularnije među potrošačima u Srbiji.

One sve više zamenjuju papirni novac

Čak od osam od deset korisnika platnih kartica u Srbiji poseduje debitnu karticu, 40 odsto kreditnu, dok petina ima obe. Dve trećine ispitanika koristi karticu bar jednom nedeljno, a to govori da su bezgotovinska plaćanja našla svoj put do potrošača u našoj zemlji.

Većina Srba korisi pogodnosti debitnih i kreditnih kartica, a istraživanja su pokazala da se debitnom karticom najčešće plaća hrana, benzin i odeća.

Prednosti ovog načina plaćanja su bezbednost, česta mogućnost otplaćivanja na rate i jednostavnost korišćenja.

Sve su popularnije i kartice koje imaju mogućnost beskontaktnog plaćanja, a ta vrsta plaćanja koristi se najviše za iznose do 3.000 dinara. Već deset godina beskontaktno plaćanje u Srbiji beleži značajan rast, što pokazuje da su korisinici kartica u Srbiji spemni da naprave sledeći korak ka digitalnoj budućnosti plaćanja, pokazuje istraživanje kompanije MasterIndeks.

Na izbor kartice za koju će se porošači u Srbiji opredeliti utiče nekoliko faktora. Prvi je pokrivenost mreže bankomata, zatim dodatne pogodnosti kao što su odložena plaćanja ili dopunske polise osiguranja, dobra reputacija banke-izdavaoca i multifunkcionalnost kartice, standardnog i beskontaktnog plaćanja, onlajn i oflajn.

Izvor: B92

Tags
Back to top button