Boing prijavio gubitak od skoro tri milijarde dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Boing prijavio gubitak od skoro tri milijarde dolara

Američki proizvođač aviona Boing prijavio je juče gubitak od skoro tri milijarde dolara u drugom kvartalu, pošto je kompanija suočena sa posledicama dugotrajnog prizemljenja svog najprodavanijeg aviona “737 max”.

Neto gubitak Boinga u kvartalu završenom 30. juna iznosio je 2,94 milijarde dolara, što je najveći gubitak kompanije u proteklih 10 godina, prenosi agencija Rojters i podseća da je u istom periodu godinu ranije Boing imao profit od 2,20 milijardi dolara.

Prodaja je pala za 35 odsto na 15,75 milijardi dolara, podbacivši u odnosu na prosečnu prognozu od 18,55 milijardi dolara.

Boing je smanjio proizvodnju svog najpoznatijeg uskotrupnog aviona 737 max”i tokom drugog tromesečja je izvršio rezervisanje sredstva od skoro pet milijardi dolara za pokrivanje troškova, nakon prizemljenja širom sveta koja su usledila posle dva fatalna pada tog modela aviona u Etiopiji i Indoneziji. U rezervisana sredstva uračunata je i kompenzacija koju će Boing morati da plati avio-kompanijama za kašnjenje isporuka.

Boing je, takođe, saopštio da je prvi let njegovog širokotrupnog aviona “777X” sada odložen do početka 2020. godine, zbog problema sa motorom kompanije Dženeral elektrik.

Deonice Boinga pale su za jedan odsto u elektronskom trgovanju.

Tags
Back to top button