Keš ili kartice? Bankari preporučuju koji način plaćanja da koristite u inostranstvu – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIElektronsko bankarstvoPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

Keš ili kartice? Bankari preporučuju koji način plaćanja da koristite u inostranstvu

U ovo doba godine kada se planiraju letovanja, najčešće u inostranstvu, jedno od pitanja koja se često postavljaju je da li nositi sa sobom gotovinu i preuzeti sve rizike, pre svega krađe ili plaćati karticom.

Bankari nemaju sumnje da je najisplativiji i najudobniji način plaćanja karticama. Koliko će plaćanje na POS terminalima u inostranstvu koštati zavisi od toga u kojoj banci imate račun, gde letujete (u zemlji evrozone kao što je Grčka ili u zemljama sa sopstvenom valutom kao što su Hrvatska i Turska), kao i na kraju da li se pridržavate nekih saveta koji mogu uštedeti novac.

S obzirom na to da su cene izražene u valuti zemlje u kojoj se nalazite, kako biste izbegli troškove višestrukih kursnih razlika pre putovanja proverite u svojoj banci da li je vaša platna kartica vezana za devizni račun. Zatim uplatite novac u evrima na taj račun.

Damir Jelovac, ekspert za upravljanje platnim karticama Erste banke, objašnjava da ako se na deviznom računu nalazi valuta zemlje u koju putujete, transakcije će biti obavljene bez daljih konverzija. „Ukoliko se transakcije obavljaju u valuti koja nije na kursnoj listi vaše banke, primenjuje se referentni kurs kartičnih kuća kao što su Viza i Masterkard“, objašnjava on.

Dakle, ukoliko se originalna valuta transakcije izvršene na primer Viza karticom u inostranstvu razlikuje od evra, ako se recimo radi o hrvatskoj kuni ili turskoj liri, a banka koja je korisniku izdala karticu nema ove valute u svojoj ponudi, konverzija u evro se obavlja prema kursu koji primenjuje kompanija Viza.

Ovaj kurs je inače veoma blizak srednjem kursu Narodne banke Srbije. Na jučerašnji dan na primer srednji kurs dinara prema evru iznosio je 117,7643, dok je kurs Vize bio 117,9 dinara za evro. Juče nismo našli menjačnicu u Beogradu koja je imala bolji prodajni kurs od ovog.

Ono što je važno znati je da se isplati u inostranstvu plaćati karticama i to debitnim na POS terminalima (u radnjama), ali ne i dizati novac na bankomatima. Naime, provizije za podizanje keša u bankomatima u inostranstvu kreću se od dva do tri odsto po transakciji, a minimum je oko tri evra. Podizanje gotovine na šalterima banaka u inostranstvu je još skuplje. Ukoliko je neophodno, onda su provizije za podizanje keša debitnom karticom manje nego kod kreditnih kartica.

Izuzetak je slučaj u kome bankarska grupacija koja ima banku u Srbiji ima takođe i banku u zemlji gde letujete i tada je podizanje novca na njihovim bankomatima bez provizije. Takođe, na plaćanje kreditnim karticama uglavnom se naplaćuje provizija, dok kod plaćanja debitnim karticama provizije uglavnom nema, mada ima banaka koje i na nju naplaćuju proviziju od jedan odsto, te je dobro pre puta proveriti cenovnik banke.

Bankari savetuju i da prilikom plaćanja u prodavnicama i restoranima u inostranstvu uvek proveravate iznos koji je unet u POS terminal pre nego što obavite plaćanje. Bezbednosti radi sami unesite PIN kod. Takođe, vodite računa da se transakcija obavlja u valuti zemlje u kojoj se nalazite, a ne u nekoj drugoj valuti, jer tada se mogu zaračunati posebne provizije tamošnjih trgovaca.

Alternativa plaćanju karticama je gotovina. Petar Jovanović, zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke, napominje da sa gotovim novcem morate unapred planirati troškove. Zatim dva puta plaćate konverziju, kada za dinare kupujete evre i drugi put kada za evre kupujete lokalnu valutu ukoliko letujete u Hrvatskoj, Turskoj ili Egiptu na primer.

„Ukoliko novac menjate na lokaciji u inostranstvu, kurs u dostupnim menjačnicama može biti nepovoljan. Kada je u pitanju bezbednost i komfor u korišćenju, prednost je svakako na strani kartica. Kartica vam je dostupna u svakom trenutku za plaćanje, bez obzira na valutu u kojoj plaćate, ali je svakako potrebno pre putovanja proveriti u svojoj banci uslove i troškove korišćenja u inostranstvu“, kaže Jovanović.

U Erste banci preporučuju da kada plaćate, karticu nemojte ostavljati bez ličnog nadzora – neka je trgovac upotrebi pred vama. Treba imati na umu i da je korišćenje kartice ograničeno na dnevnom nivou kada je reč o broju transakcija i iznosa. Osim toga, neke države imaju svoje limite za podizanje gotovine u toku 24 sata. Ukoliko izgubite karticu, odmah se javite svojoj banci, kako biste blokirali karticu.

Izvor: Danas.rs

Tags
Back to top button