Strožiji uslovi kreditiranja kod banaka u evrozoni – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Strožiji uslovi kreditiranja kod banaka u evrozoni

Banke u evrozoni postrožile su uslove za odobravanje zajmova kompanijama i građanima, pokazali su rezultati kvartalnog istraživanja Evropske centralne banke.

Zajmodavci su u razdoblju od aprila do juna 2019. godine pooštrili zahteve kod odobravanja zajmova kompanijama kao i one u potrošačkom kreditiranju, pokazali su rezultati kvartalnog ispitivanja sprovedenog u 144 banke u evrozoni.

Među pet najvećih ekonomija evrozone, u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji u drugom su ovogodišnjem tromesečju pooštreni kriterijumi u kreditiranju kompanija, dok su u Španiji ostali nepromenjeni a u Holandiji ublaženi.

U međuvremenu su uslovi kod hipotekarnih zajmova u evrozoni u proseku ostali nepromenjeni u poređenju sa prvim kvartalom.

“Slabija tolerancija na rizike te kod zajmova kompanijama, percepcija većeg rizika, praćena većim troškom izvora sredstava i bilansnim ograničenjima, doprineli su zaoštravanju kreditnih uslova u raznim kategorijama zajmova”, komentarisali su u ECB-u.

Na strani potražnje, kako je pokazala anketa, interes kompanija za kreditima nastavio je jačati u drugom tromesečju, “podržan niskim opštim nivoom kamatnih stopa i fiksnih ulaganja” kao i aktivnostima na području spajanja i akvizicija.

U međuvremenu su potražnju za hipotekarnim kreditima podržale sve izraženije aktivnosti na tržištu nekretnina i poverenje potrošača, premda je rast potražnje za potrošačkim kreditima blago usporio.

Anketa je takođe pokazala da banke očekuju da će kreditni uslovi u trećem kvartalu 2019. godine ostati nepromenjeni ili biti ublaženi u raznim kategorijama zajmova.

Izvor: Privredni.hr

Tags
Back to top button