Modernizacija rafinerije u Pančevu za konkurentnost na regionalnom tržištu – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Modernizacija rafinerije u Pančevu za konkurentnost na regionalnom tržištu

Izgradnjom postrojenja za duboku preradu, vrednog 300 miliona evra, biće dodatno pojačana konkurentnost Rafinerije nafte u Pančevu na regionalnom tržištu, uz veću proizvodnju najkvalitetnijeg dizela, benzina i tečnog naftnog gasa, navodi Magazin Biznis.

Kako se prenosi u tekstu, nakon izgradnje novog pogona u Rafineriji, ova fabrika će proširiti svoj asortiman i na novi proizvod – koks, koji se sada uvozi u Srbiju. Količine koksa koje se planiraju za proizvodnju u Pančevu treba da zadovolje potrebe domaćeg tržišta, ali i da omoguće plasman ovog proizvoda van granica Srbije. Time bi NIS, jedan od najvećih izvoznika u Srbiji, nastavio da osvaja regionalna tržišta koja su primarni cilj kompanije kada je reč o izvoznom programu. Izgradnja novog postrojenja u rafineriji znači i da će dubina prerade u Pančevu biti povećana na više od 99 odsto, što je u rangu najboljih svetskih rafinerija.

Druga faza modernizacije pančevačke rafinerije je odgovor NIS-a na oštru konkurenciju na evropskom tržištu u oblasti prerade nafte. Inače, prva faza osavremenjivanja Rafinerije završena je 2012. godine i u nju je uloženo više od 500 miliona evra.

Kulminacija ove faze bila je početak rada kompleksa za blagi hidrokreking i hidroobradu (MHC/DHT) čime je u Srbiji omogućena proizvodnja goriva evropskog standarda kvaliteta. O razmerama ovog projekta govori i podatak da je na gradilištu MHC/DHT bilo angažovano više od 10.000 radnika koji su zabeležili preko pet miliona radnih sati. Na novi kompleks ugrađeno je više od 4 kilometra novih cevovoda.

„Sada nastavljamo sa ubrzanom modernizacijom naših prerađivačkih kapaciteta, započetom dolaskom „Gasprom njefta“ za većinskog akcionara NIS-a 2009. godine. Realizacijom novih projekata dubina prerade nafte u Pančevu biće povećana na 99,2 odsto što je u rangu najboljih svetskih rafinerija. Naš cilj je da nastavimo sa daljim razvojem rafinerije, sa unapređenjem energetske efikasnosti i novim projektima zaštite životne sredine jer su to preduslovi opstanka na veoma kompleksnom tržištu“, rekao je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a, za Magazin Biznis.

Tags
Back to top button