Majkrosoft ulaže milijardu dolara u OpenAl – kompaniju čiji je suosnivač Ilon Mask – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Majkrosoft ulaže milijardu dolara u OpenAl – kompaniju čiji je suosnivač Ilon Mask

Majkrosoft ulaže milijardu dolara u OpenAI kompaniju čiji je suosnivač Ilon Mask, a kroz partnerstvo, dve kompanije će zajedno raditi na razvoju superkompjuting tehnologija i AI-ja za Microsoft Azure.

Prema najavama, Majkrosoft će postati i OpenAI-ov ekskluzivni cloud provajder. Kompanije kažu da će tehnologija koju planiraju da izgrade, generalna veštačka inteligencija (AGI), moći da reši složenije probleme koje trenutno AI nije u stanju da reši.

„Moderni AI sistemi dobro rade za specifičan problem za koji su ’obučeni’, ali za dobijanje AI sistema koji će pomoći u rešavanju nekih od najtežih problema sa kojima se danas suočava svet, biće potrebna generalizacija i duboko ovladavanje višestrukim AI tehnologijama. Vizija OpenAI-a i Majkrosofta je da generalna veštačka inteligencija radi sa ljudima kako bi pomogla u rešavanju trenutno neugodnih multidisciplinarnih problema, uključujući globalne izazove kao što su klimatske promene, personalizovana zdravstvena zaštita i obrazovanje“, navodi se u zajedničkom saopštenju kompanija.

Umesto da izgradi sopstveni proizvod da bi nadoknadio troškove izgradnje AI tehnologija, OpenAI je u svom saopštenju naveo da je odlučio da licencira neke od svojih „pre-AGI tehnologija“ i učini Majkrosoft poželjnim partnerom za komercijalizaciju.

Majkrosoft i OpenAI su odlučili da rade zajedno na osnovu „zajedničkih principa o etici i poverenju“, navodi se u saopštenju.

„Verujemo da će stvaranje korisnog AGI biti najvažniji tehnološki razvoj u ljudskoj istoriji, sa potencijalom da oblikuje putanju čovečanstva“, piše OpenAI.

Izvor: BIZLife

Tags
Back to top button