Banka Slovenije: Za stav o libri premalo informacija – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Banka Slovenije: Za stav o libri premalo informacija

U Banci Slovenije su upoznati s konceptom kripto imovine, koja ima pokrivenost u fiat valuti.

Ipak, slovenska centralna banka još uvek nema dovoljno relevantnih informacija kako bi mogla zauzeti konkretan stav po ovom pitanju.

“U proteklom razdoblju, u Banci Slovenije, projekti temeljeni na izdanju tzv. štedljivog kovanog novca već su detaljno obrađeni, tako da je sam koncept, detaljno upoznat kripto građom s pokrićem u fiat valuti”, napisali su u objašnjenjima za STA u centralnoj slovenskoj monetarnoj instituciji.

“U vezi sa projektom libra, inicijatori još nisu objavili dovoljno relevantnih informacija na temelju kojih bi mogli zauzeti bilo kakva stajališta”, dodali su iz centralne banke Slovenije.

Banka Slovenije procenjuje da projekt libra može stvoriti prilike s obzirom na opseg visokog potencijala i međusektorsku potporu, a sa druge strane može dovesti do prenosa značajnog dela finansijskih aktivnosti iz regulisanih subjekata na područje koje nije regulisano.

“Članovi Evropskog sistema centralnih banaka stoga će ispitati potencijalne rizike za finansijsku stabilnost, aspekte sprečavanja pranja novca i borbu protiv finansiranja terorizma i aspekte operativne otpornosti”, naglasili su iz ove institucije.

Takođe će ispitati uticaj na funkcije centralnih banaka, uključujući sigurnost i učinkovitost platnih sistema i nesmetano sprovođenje monetarne politike.

“Ključno je da centralne banke teže integrisanom i koordinisanom pristupu temeljenom na načelu sličnog rizika – slične kontrole”, dodali su i naglasili da bi, kako bi se izbjegla regulatorna arbitraža, takođe težili koordinisanom pristupu svetskom nivou. Aktivnost se provodi u saradnji sa nadnacionalnim supervizorima kao i centralnim bankama država članica EU.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button