EU želi da ograniči dominaciju američkih kompanija u kartičnom plaćanju – Bankar.rs
ANALIZEPlatne karticeSVE VESTI

EU želi da ograniči dominaciju američkih kompanija u kartičnom plaćanju

Američke kompanije kao što su Visa, Mastercard i PayPal dominiraju platnim prometom, a Evropska unija to želi  da promeni. Uverenje je da će to biti urađeno na dobrobit potrošača.

Pandemija korona virusa je doprinela da kartično plaćanje bude još učestalije, a Evropska centralna banka (ECB) je sebi postavila za cilj da ograniči dominaciju američkih kompanija u platnom prometu. Smatra se da potrošači ne smeju biti zavisni samo od nekoliko kompanija, među kojima su i one spomenute.

Prošle jeseni je Evropska komisija napravila “Strategiju EU za plaćanje u trgovini na malo”. Njome će se nastojati podstaknuti finansijski sektor i maloprodaja na način da se ograniči uticaj korporacija iz Sjedinjenih Američkih Država.

Poruka iz EU jeste da njenim građanima mora biti dostupno više kvalitetnih rešenja za plaćanje. Očekuje se i da bi više konkurencije značilo niže cene i omogućilo da privatni podaci potrošača budu sigurni.

Navedeni ciljevi su okupili 16 evropskih banaka i bankarskih grupa iz pet zemalja, kao i dva provajdera platnih usluga. Oni su stvorili Evropsku platnu inicijativu (EPI) i pokušaće da važni podaci u platnim transakcijama ne zaobilaze Stari kontinent i da ostvare više prihoda.

Pretpostavlja se da bi u budućnosti potrošači mogli plaćati karticom ili digitalnim novčanikom bilo gde da se nalaze u Evropi. Mogućnosti kupovine bi bile neograničene, a regulisali bi je banke sa sedištem u Evropi.

Primera radi, ako Nemac želi kupiti torbicu u Francuskoj, stolnjak u Holandiji ili čokoladu u Belgiji, onda mu je uglavnom potrebna usluga američkih kompanija. Većina plaća PayPalom, Visom ili Mastercardom. Prema podacima nemačke centralne banke, dve trećine evropskih kartičnih plaćanja se vrši preko navedenih kompanija.

Američka superiornost na ovom polju je utoliko veća zbog drugih kompanija za plaćanje kao što su Apple Pay, Google Pay i Amazon Play.

Međutim, ova ideja EU bi mogla imati svoje poteškoće. Naime, mnogi su zadovoljni uslugama spomenutih američkih kompanija i stekle su poverenje potrošača. Tako da bi i evropski sistem morao biti jednako, ako ne i više kvalitetan od američkog. Izgledno je i to da bi to bio vrlo skup proces, piše list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Izvor: Klix.ba

Tags
Back to top button