Tri načela uspeha američkog poslovnog magnata – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Tri načela uspeha američkog poslovnog magnata

Henri Ros Perot bio je američki poslovni magnat, milijarder, filantrop i političar. Osnovao je svoju prvu firmu, “Electronik Data Systems”, kada je imao 32 godine, 1962. s uštedom od samo 1.000 dolara. Postao je milijarder u 58. godini, kada je “General Motors” 1984. kupio kontrolni udeo u njegovoj kompaniji za 2,4 milijarde dolara.

Nakon toga, Perot je 1998. osnovao “Perot Systems” i postao investitor za “NeXT”, kompjutersku firmu koju je osnovao Stiv Džobs nakon što je napustio “Epl”. Tokom godina Perot je povećao svoju neto vrednost na više od četiri milijarde dolara, prema Forbsovim rečima, čineći ga 167. najbogatijom osobom u SAD u vreme njegove smrti.

Prema memoarima iz 1996. “My Life & the Principles for Success” (Moj život i načela za uspeh), ovo su tri načela prema kojima je Perot živeo i koji su mu pomogli da postigne uspeh:

Nemojte da vam zarađivanje novca bude primarni cilj

Najbolji način da zaradite novac, prema Perotu, jeste da to ne učinite svojim primarnim ciljem.

“Video sam kako su veliki ljudi bili primarno motivisani za zarađivanje novca. Gotovo bez izuzetka, nisu uspeli. Propustili su pravu bit učenja da učine nešto dobro, da izgrade nešto bolje od bilo koga drugog”, napisao je Perot u knjizi.

Usredsredite se na to da budete najbolji, napisao je Perot, a finansijski uspeh doći će kao nusprodukt.

“To je u mom slučaju svakako istinito. Zarađivati ​​nikada nije bio jedan od mojih ciljeva. Da smo se odlučili stvoriti vozilo za zaradu, ne verujem da bismo uopše bili uspešni. Umesto toga, krenuli smo izgraditi veliku kompaniju sastavljenu od velikih ljudi”, napisao je.

Perot je kazao da mu je trebalo 15 godina da stekne dohodak koji je “znatno premašio mesečne potrebe njegove porodice”, i napomenuo da “nerealna očekivanja mogu oštetiti vašu efikasnost i potencijal”.

Neka vam porodica bude prioritet

Dok je Perotov profesionalni život bio plodonosan, rano je naučio da mu ne dopusti da preuzme njegov život. Uprkos grozničavom rasporedu, Perot, koji je sa svojom suprugom Margot imao petoro dece i 16 unučadi, uvek je pokušavao da dođe na aktivnosti u školi njegove dece i uvek je pokušavao da stavit svoju porodicu na prvo mesto.

“Posao bi trebalo da bude važan deo vašeg života, ali ne i celi život: ne dopustite da to bude prioritet nad vašom porodicom”, napisao je.

Lekcije iz izviđača primeni za liderstvo

Perot kaže da je sve lekcije za izgradnju poslovanja i liderstva potrebnim za kandidaturu za predsednika naučio još dok je bio izviđač.

Izviđači Amerike (čiji se program sada zove Scouts BSA) imali su i kontroverze. No, u svojim memoarima, Perot je kazao kako je grupa podučavala vrednosti kao što su poštenje, pouzdanost, ljubaznost, hrabrost i uslužnost.

Osim toga, rekao je da je sledio moto izviđača, uvek “budite spremni!”

“Vođe moraju da uspostave visoki duh međusobnog poverenja među podređenima sa svojim vršnjacima i nadređenima”, napisao je.

Praktikujte ta načela, poručio je Perot, a vaše šanse da postignete uspeh u poslu i životu značajno će se poboljšati.

Tags
Back to top button