Srbija treći najveći investitor u BiH sa učešćem od 15,1% u ukupnim investicijama – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Srbija treći najveći investitor u BiH sa učešćem od 15,1% u ukupnim investicijama

Zaključno sa decembrom 2017. godine, Republika Srbija je, prema podacima Centralne banke BiH, u Bosnu i Hercegovinu investirala više od 2 mlrd KM (oko 1mlrd EUR), te je treći najveći investitor u BiH sa učešćem od 15,1% u ukupnim investicijama.
Istakao je to direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH FIPA Gordan Milinić tokom sastanka sa novoimenovanim ambasadorom BiH u Srbiji Aidom Smajić s ciljem upoznavanja o trenutnoj ekonomskoj situaciji između dve zemlje s fokusom na investicije Srbije u BiH.
Telekom Srbije 2007. godine je za 646 mil EUR kupio Telekom RS i to je ujedno i najveća investicija iz Srbije, te pojedinačna strana investicija u BiH.
U ukupnom iznosu investicija iz Srbije dominiraju investicije u oblasti informacija i komunikacija s učešćem od 70%, zatim slede investicije u trgovinu sa 11,3% i prerađivačku industriju sa 7,4%.
Među najznačajnijim investitorima iz Republike Srbije u BiH su: Telekom Srbija, Komercijalna banka Beograd, NIS – Naftna Industrija Srbije, koncern Hemofarm, Swisslion-Takovo, Imlek, te Galames Beograd.
Govoreći o radu FIPA-e na animiranju ekonomske diplomatije u poslednje tri godine, Milinić je potvrdio da je ova aktivnost dovela do organizovanja većeg broja privrednih manifestacija na kojem su prisustvovali brojni strani investitori, što je rezultiralo otvaranjem kompanija u BiH i zapošljavanjem lokalnog stanovništva.
Dodatno je istaknut značaj organizovanja poslovnih susreta između privrednika iz BiH i stranih privrednika radi jačanja ekonomskih veza, povećanja investicija, te praćenja privrednih dešavanja radi uključivanja domaće privrede i privrednika u nove tokove.
Izvor: eKapija
Tags
Back to top button