Tri milijarde dinara malom biznisu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Tri milijarde dinara malom biznisu

Zbog velikog interesovanja malog biznisa za programe podrške, Ministarstvo privrede je gotovo dupliralo obezbeđena bespovratna sredstva za 2019, i, umesto prvobitnih 1,7 milijardi, obezbedili smo rekordnih tri milijarde dinara samo za udeo granta, izjavio je državni sekretar Dragan Stevanović.

“Zadovoljni smo kako je u ovoj godini započelo i kojom dinamikom se odvija sprovođenje sufinansiranja tri programa – za nabavku opreme, razvojnog programa i programa za početnike u biznisu. Ove godine izdvojili smo ukupno 1,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava za te svrhe. Raduje nas što smo u prvih šest meseci sva sredstva potrošili i što smo, u najpozitivnijem smislu, bili prinuđeni da obezbedimo još gotovo isto toliko novca”, rekao je Stevanović za Tanjug.

Naveo je da se početkom godine očekivalo da će za razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i početnika u biznisu biti potrebno još oko 300 miliona dinara za bespovratna sredstva i da će godina biti završena sa utrošene dve milijarde dinara u te svrhe.

“Interesovanje privrednika je ove godine zaista veliko i zato smo i sredstva gotovo duplirali”, rekao je državni sekretar, uz ocenu da je interesovanje veće zbog pojednostavljenih procedura za dobijanje sredstava i približavanja modela finansiranja malim i srednjim preduzećima.

Prema njegovim rečima, za ove programe je do sada, u 2019. apliciralo oko 1.000 preduzetnika.

Najveći deo sredstava je, kako je rekao, utrošen za program nabavke nove opreme i alata, koji se sprovodi u saradnji sa poslovnim bankama i lizing kućama.

Za razvojni program koji ministarstvo sprovodi sa Fondom za razvoj, opredeljeno je 500 miliona dinara, a Stevanović dodaje da se pojavila potreba za još 200 do 250 miliona dinara, koji su već obezbeđeni i istrošeni, te je taj program zatvoren.

Dodaje da je i program za početnike u biznisu takođe zatvoren, jer je istrošeno 200 miliona dinara za bespovratna sredstva.

Na iznos od tri milijarde dinara koje je Ministarstvo privrede opredelilo, dodaje Stevanović, za sektor razvoja malih i srednjih preduzeća kroz kredite banaka i Fonda za razvoj angažovano je još oko osam milijardi dinara.

“Ukupan obim angažovanih sredstava za preduzetnike je oko 11 milijardi dinara i mislim da je to zavidna brojka kada govorimo o ulaganju u sektor malih i srednjih preduzeća”, podvukao je Stevanović.

Najviše novca, navodi on, otišlo u prerađivačku, a zatim u građevinsku industriju. U prerađivačkoj industriji najviše se ulagalo za proizvodnju mašina i aparata, hrane i pića, predmeta od gume i platike, ali i za proizvodnju nameštaja.

Tags
Back to top button