Poveriocima Atlas banke priznato 133 miliona evra potraživanja – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Poveriocima Atlas banke priznato 133 miliona evra potraživanja

Priznata potraživanja Atlas banke u stečaju iznose 113,07 miliona evra, ali to nije konačna cifra zbog žalbenih postupaka koje su pokrenuli njeni klijenti.

Stečajni upravnik Atlas banke, Mirko Radonjić, rekao je Vijestima da se trenutno po određenom broju rešenja vode žalbeni postupci, za određeni broj žalbenih rešenja žalbeni rok još traje, a određeni postupci su prekinuti iz zakonskih razloga.

“Uz to, protiv jednog broja rešenja Fonda za zaštitu depozita (FZD), kojima je utvrđeno da su određeni deponenti isključeni iz prava na isplatu garantovanog depozita, vode se upravo sudski sporovi. Sve navedeno će uticati na konačne podatke”, objasnio je Radonjić.

Stečajni odbor Atlas banke je rok za rešavanje potraživanja poverilaca, koji je bio do 5. juna, produžio do 8. jula ove godine. Radonjić je saopštio da je građanima, čiji su depoziti zaštićeni priznato 19,93 miliona evra, a preduzećima 8,7 miliona evra, prenosi SEEbiz.

“Pojedincima i preduzećima koja su isključena iz prava na isplatu garantovanog depozita priznato je 4,22 miliona evra, FZD-u po osnovu obračunatih garantovanih depozita 12,6 miliona. Dakle, ukupni iznos priznatih potraživanja trenutno je 133,07 miliona evra”, precizirao je Radonjić.

Najveće priznato potraživanje je FZD-a, dok stečajni upravnik nije mogao da za ostale poverioce da podatke, uz obrazloženje da bi na taj način povredili obavezu čuvanja bankarske tajne. Radonjić je kazao i da nije prenosio imovinu niti obaveze Atlas banke u stečaju na druge banke.

Stečaj je u Atlas banku uveden početkom aprila.

Tags
Back to top button