NBS: Pismene opomene i novčane kazne u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKENBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Pismene opomene i novčane kazne u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma

Narodna banka Srbije je u postupcima kontrole u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u 2018. godini uputila sedam pismenih opomena bankama i dve novčane kazne društvima za osiguranje, navodi se u godišnjem izveštaju o radu NBS. Nije objavljeno o kojim bankama i osiguranjima je reč.

U toku 2018. godine izvršena je 21 neposredna kontrola subjekata koje Narodna banka Srbije nadzire u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, i to: 11 kontrola banaka, dve kontrole davalaca finansijskog lizinga, šest kontrola u oblasti osiguranja, jedna kontrola društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom i jedna kontrola u oblasti pružanja platnih usluga.

Takođe, obustavljeno je šest kontrolnih postupaka kod banaka, jedan postupak neposrednog nadzora kod davaoca finansijskog lizinga i jedan postupak neposrednog nadzora kod platnih institucija i institucija elektronskog novca.

U oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma Narodna banka Srbije ima dvostruku ulogu – kao regulator i kao supervizor.

Uloga Narodne banke Srbije kao supervizora se, osim u procesu izdavanja dozvola za rad, ogleda i u postupku nadzora, odnosno praćenja da li se propisi kontinuirano ispunjavaju.

Supervizija se odnosi i na procenu adekvatnosti sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kako bi se sprečilo da se obavljanje tih aktivnosti odvija u finansijskim institucijama.

Ako se identifikuju slabosti u načinu sprovođenja mera sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, Narodna banka Srbije preduzima korektivne mere odnosno sankcije u skladu s propisima.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button