VW i Goldman Sachs ulažu u švedskog proizvođača baterija za električna vozila – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

VW i Goldman Sachs ulažu u švedskog proizvođača baterija za električna vozila

Švedski proizvođač baterija za električna vozila Northvolt objavio je da je u novoj rundi finansiranja skupio 1,1 milijardu dolara. Interesantno je da su među investitorima automobilski gigant Volkswagen i bankarska grupacija Goldman Sachs odnosno njihov Asset Management.

U saopštenju, Northvolt je rekao da će novac biti iskorišćen za finansiranje „širenja proizvodnje baterijskih ćelija i katodnog materijala u Evropi kako bi se podržala brzo rastuća potražnja“.

Ostali investitori u povećanju uključuju Baillie Gifford, Swedbank Robur, PCS Holding i TM Capital.

Northvolt je nedavno saopštio da je njegova prva gigafabrika, Northvolt Ett, započela komercijalne isporuke evropskim kupcima. Kompanija kaže da ima porudžbine u iznosu od 55 milijardi dolara od kompanija kao što su Volvo automobili, BMW i Volkswagen.

Izvršni direktor i suosnivač Northvolta, Peter Karlson – koji je ranije radio za Teslu – bio je optimističan u pogledu budućnosti.

„Kombinacija političkog odlučivanja, kupaca koji su se još čvršće posvećuju prelasku na električna vozila i veoma brzog porasta potražnje potrošača za čistijim proizvodima, stvorila je savršenu oluju za elektrifikaciju“, rekao je on.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, prodaja električnih vozila dostigla je 6,6 miliona u 2021. U prvom kvartalu 2022, prodaja električnih vozila dostigla je 2 miliona, što je povećanje od 75% u odnosu na prva tri meseca 2021.

Izvor: Bonitet

Tags
Back to top button