MMF: Dolar precenjen, evro, jen i juan u skladu s fundamentima – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

MMF: Dolar precenjen, evro, jen i juan u skladu s fundamentima

Međunarodni monetarni fond procenjuje da je, na bazi kratkoročnih ekonomskih fundamenata, američki dolar precenjen za šest do 12 odsto, dok je vrednost evra, japanskog jena i kineskog juana u skladu sa fundamentima.

MMF-ov Izveštaj o eksternom sektoru – godišnja procena svetskih valuta, suficita i deficita vodećih svetskih ekonomija u plaćanjima prema inostranstvu, otkriva da su viškovi na računu tekućih plaćanja i dalje koncentrisani u evrozoni i drugim razvijenim ekonomijama poput Singapura, dok je deficiti tekućih plaćanja ostao karakteristika za SAD, Britaniju i neke tržišne ekonomije u usponu, prenosi agencija Rojters.

Fond, koji je upozorio da bi trgovinski rat između SAD i Kine mogao koštati globalnu ekonomiju oko 455 milijardi dolara naredne godine, navodi da poslednje trgovinske akcije ugrožavaju globalne trgovinske tokove, narušavaju poverenje i sprečavaju investicije.

Dodaje da do sada nije učinjeno ništa kako bi se preokrenuo tok spoljnih neravnoteža. Umesto uzajamnih tarifa, zemlje sa suficitom i deficitom bi trebalo da rade na oživljavanju napora za liberalizaciju i jačanje multilateralnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima koji je bio na snazi u proteklih 75 godina, saopštio je MMF.

“Intenziviranje trgovinskih tenzija ili neuređeni Bregzit – sa daljim reperkusijama po globalni rast i averziju prema riziku, mogu da pogode druge ekonomije koje su u velikoj meri zavisne od inostrane tražnje i spoljnog finansiranja”, ocenjuje se u izveštaju.

Zemlje sa deficitom, kao što su SAD i Britanija, trebalo bi da smanje potrošnju na način koji neće ugroziti rast, dok bi one sa velikim suficitom, kao što su Nemačka, Holandija i Južna Koreja, trebalo da povećaju ulaganja u javnu infrastrukturu i obeshrabre preteranu štednju.

Iako je ocenjeno da je vrednost evra primerena ekonomskim fundamentima evrozone u celini, MMF smatra da je realan efektivni kurs evra potcenjen za 8,0 do 18 odsto kada su u pitanju nemački ekonomski fundamenti, s obzirom na njen visoki suficit tekućeg računa.

U izveštaju se napominje da, iako je kineski juan uglavnom u skladu sa fundamentima, analizirani modeli MMF-a ukazuju na velika odstupanja od željenih politika, koja se kreću od 11,5 odsto potcenjenosti do 8,5 odsto precenjenosti zbog neizvesnosti vezanih za dalje politike zvaničnog Pekinga.

Izvor: rtv.rs

Tags
Back to top button