Koliko timovi engleske Premijer lige zarađuju od sponzora? – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Koliko timovi engleske Premijer lige zarađuju od sponzora?

Premijer liga Engleske predstavlja najviši rang u engleskom fudbalu. Sponzorstvo u Premijer ligi je uvedeno 1993. godine.

Englezi su maheri kada je u pitanju ugovaranje pozamašnih svota novca sa bogatim sponzorima, koji ne propuštaju priliku da se reklamiraju na dresovima najboljih klubova na planeti.

U predstojećoj sezoni engleskog fudbalskog šampionata, 20 timova koji čine Premijer ligu, od sponzora će zaraditi ukupno 349,1 milion funti.

Prošle sezone timovi Premijer lige su od sponzora zaradili 313.6 miliona funti.

Iako prethodniih godina nije ostvarivao zapažene fudbalske rezultate ni u Engleskoj ni na međunarodnoj sceni, Mančester junajted ima najbolji sponzorski ugovor od svih timova Premijer lige.

Od 2014. godine sponzor zvanično najpopularnijeg kluba na svetu, Mančester junajteda, je američki proizvođač automobila – Ševrolet.

Prema važećem ugovoru, Ševorlet će u sezoni 2019-2020 na ime sponzorstva na račun Mančestera uplatiti 64 miliona funti, sedam više nego prethodne sezone.

Sponzorski ugovor između avio kompanije Etihad i aktuelnog šampiona Premijer lige, ekipe Mančester Sitija vredi 45 miliona funti.

Jedini tim od 20 premijerligaša koji ima sponzorski ugovor sa kompanijom iz Britanije jeste osvajač ovogodišnje Lige šampiona – Liverpul.

Liverpul i Standard Čertered, kompanija koja dolazi iz bankarskog sektora, imaju ugovor vredan 40 miliona funti.

Većina kompanija koje sponzorišu najbolje timove u Engleskoj, bave se kockanjem i one će biti glavni sponzori 10 timova Premijer lige.

Na fotografiji ispod možete pogledati celu listu klubova i njihovih primanja na ime generalnog sponzora za sezonu 2019-2020.

Tags
Back to top button