Svetska banka želi da pomogne Srbiji da stabilziuje privredu i ubrza rast – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Svetska banka želi da pomogne Srbiji da stabilziuje privredu i ubrza rast

Direktor u sektoru Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije Alfons Garsija Mora danas je rekao da ona želi da pruži podršku Srbiji da bi uspešno stabilizovala svoju privredu i ubrzala rast, saopšteno je posle njegovog sastanka u Beogradu s premijerkom Anom Brnabić.

Teme sastanka bile su strukturne reforme i ekonomski rezultati Srbije, sprovođenje tekućih projekata u saradnji sa Svetskom bankom i planovi za buduću saradnju u toku ove i u narednim godinama.

Direktor Svetske banke je naglasio da je za Srbiju važno da nastavi sa makroekonomskim reformama i stvori dominantniji privatni sektor. Za dalji napredak, prema njegovim rečima, neophodno je povećanje konkurentnosti, pre svega u oblasti tehnologija i inovacija, ali i poljoprivrede.

Pohvalivši rezultate koje je Srbija postigla u okviru elektronske uprave, on je naglasio njenu ulogu u stvaranju podsticajnog poslovnog okruženja i transparentne i efikasne javne uprave.

Brnabić je kazala da će Srbija ove godine nastaviti sa stabilnim rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i da se očekuje ostvarivanje projektovanog rasta od 3,5 odsto u 2019. godini.

Ulaganje u obrazovanje i razvoj moderne privrede kroz digitalizaciju, Srbija je, prema njenim rečima prepoznala kao ključne oblasti održivog razvoja, koje će biti fokus ove vlade u narednom periodu.

Premijerka je obavestila predstavnike Svetske banke da se intenzivno radi na modernizaciji Poreske uprave i da se u narednim danima očekuje usvajanje seta zakona koji će podstaći dalji rast elektronske trgovine, dok će na jesen biti doneto više zakona iz oblasti intelektualne svojine i investicionih fondova.

Navela je da je pokrenut Fond za nauku čime je omogućeno konkurentno finansiranje nauke i najavila veća ulaganja u Fond za nauku u narednim godinama.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button