Rekordna profitabilnost bankarskog sektora srednje i istočne Evrope po procenama Raiffeisen banke – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Rekordna profitabilnost bankarskog sektora srednje i istočne Evrope po procenama Raiffeisen banke

Raiffeisen analitičari predviđaju rekordnu profitabilnost bankarskog sektora srednje i istočne Evrope (SIE), dvocifreni povrat na kapital u srednjoj Evropi (SE), jugoistočnoj Evropi (JIE) i istočnoj Evropi (IE).

“Češka Republika i Kosovo daleko su najprofitabilnija tržišta, dok su Rumunija, Mađarska i Ukrajina najinteresantnija tržišta koja su doživela preokret”, ključne su poruke iz izveštaja o bankarskom sektoru srednje i istočne Evrope (SIE), koji su pripremili analitičari Odeljenja za istraživanja Raiffeisen Bank International.

Ukupna dobit bankarskog sektora SE/JIE je između 13 i 14 milijardi evra, dok je dobit u čitavoj regiji SIE iznosila više od 30 milijardi evra u 2018. godini

Jednocifreni koeficijent nekvalitetnih kredita u SIE, u tri države SE (Češkoj Republici, Mađarskoj i Slovačkoj) taj koeficijent iznosi niskih 3,3 procenta, dok u JIE iznosi sedam procenata, a u IE 9,3 procenta.

Diferencijacija u regionalnim strategijama najvećih prekograničnih banaka je sve veća, a Češka Republika, Rumunija te delimično Rusija su među glavnim tržištima najvećih bankarskih grupacija SIE.

Rusko bankarsko tržište imalo je koristi od konsolidacije, ponovo je ostvaren dvocifreni povrat na kapital, a strane banke imaju snažne temelje i stabilno poslovanje u Rusiji.

Tržišno učešće austrijskih SIE banaka se ponovo približava rekordnim nivoima. Potencijal rasta je najveći u JIE, rast SE će donekle oslabiti, posebno u okviru sektora stanovništva zbog regulatornih ograničenja.

“Raiffeisen analitičari su podigli svoja očekivanja za Mađarsku, Rumuniju i Ukrajinu. Predviđaju solidan rast u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji. Nešto manji kreditni rast očekuje se u Češkoj Republici, Slovačkoj i Bugarskoj”, ističu iz Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina.

Tags
Back to top button