Kostić glavni kandidat za kupovinu Hete u Sloveniji? – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Kostić glavni kandidat za kupovinu Hete u Sloveniji?

Srpski biznismen Miodrag Kostić prvi je favorit za kupovinu slovenske podružnice loše banke nekadašnje Hypo Alpe Adria banke – Heta Asset Resolution.

On je, kako izveštava portal siol.net, već započeo konačne poslovne pregovore sa austrijskom matičnom kompanijom, jer bi trebao dati najpovoljniju ponudu u procesu prodaje između četiri kandidata.

Osim Kostića za Hets Asset Resolution se zanimaju i češki APS fond, kojeg finansira američki fond Apollo Global Management (novi vlasnik Abanke i zajedno sa APS-om kupac Hetinih podružnica u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori), norveški fond B2 Holding, koji je do sada kupio nekoliko paketa bankovnih potraživanja u regionu, te švajcarska kompanija DDM Holding, koja se bavi upravljanjem problematične imovine.

Prema neslužebnim informacijama, ponude će se kretati između 200 i 250 miliona evra, navodi portal. Na prodaji su osim Hete i njenih drušatva TCK i TCV koje zajedno upravljaju kreditnim portfeljem u visini od 551 milion evra, od čega je 386 miliona evra loših i 166 miliona evra prinosnih potraživanja, te portfelj od više od hiljadu nekretnina u vrednosti 110 miliona evra.

Kostić širi svoju poslovnu imperiju u Sloveniji nakon što je kupio portoroški Grand Hotel Kempinski, Aerodrom Portorož i Gorenjsku banku, a sa kompanijom Heta Asset Resolution već je imao jedan veliki posao u jesen 2017. godine kada je kupio turistički kompleks u Savudriji za 65 miliona evra.

Tags
Back to top button