Turska: Digitalna valuta centralne banke u okviru novog plana ekonomskog razvoja – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Turska: Digitalna valuta centralne banke u okviru novog plana ekonomskog razvoja

Turska vlada je uključila digitalnu valutu centralne banke u svoj ekonomski program za period 2019.-2023., koji je objavila 9. jula.

U skladu sa jedanestim planom razvoja Predsedništva Turske Republike “digitalna valuta centralne banke na bazi blokčeina će biti implementirana”.

Pored digitalne valute centralne banke, plan razvoja navodi i usvajanje blokčeina u operacijama transporta i carina. Dalje se navodi da se javne usluge i administracija mogu poboljšati novim tehnologijama kao što su big data, veštačka inteligencija i blokčein.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj je predstavio plan parlamentarnoj Komisiji za planiranje i budžet, rekavši: “Mi ćemo pridati važnost našoj energetskoj i razvojnoj politici tokom perioda razvojnog plana.”

Kao što je navedeno u izveštaju kompanije Al-Monitor početkom 2018. godine, Turska već neko vreme razmišlja o emitovanju nacionalne kriptovalute. Prema intervjuu iz februara 2018. godine, ekonomista i tadašnji zamenik premijera Mehmet Šimšek je rekao:

Međutim, neki u vladi, kako se izveštava, i dalje su skeptični prema kriptovalutama u celini, gde nekoliko ministara upoređuje takve projekte sa piramidalnim šemama.

Dokument Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je predvideo krajem juna da će centralne banke u bliskoj budućnosti početi sa emitovanjem digitalnih valuta. MMF je naveo pilot program za digitalnu valutu centralne banke u Urugvaju kao presedan, zajedno sa nizom projekata – na Bahamima, Kini, Istočno-Karibskoj monetarnoj uniji, Švedskoj i Ukrajni – koji su blizu faze testiranja.

Kao što je ranije izvestio Cointelegraph, Globalni potrošački pregled za 2019. agencije Statistica sugeriše da je oko 20% stanovnika Turske investiralo u kriptovalute. Prema navodima iz istraživanja, Turska je imala najveći udeo vlasnika kriptovaluta po glavi stanovnika među zemljama obuhvaćenim istraživanjem.

Zemlje širom sveta su pokrenule brojne infrastrukturne inicijative zasnovane na blokčeinu. Na primer, gradonačelnik Seula je objavio u maju da će gradska uprava implementirati blokčein tehnologiju prilikom izdavanja ličnih dokumenata. Gradonačelnik je takođe napomenuo da Seul već ima administrativne usluge zasnovane na blokčeinu, kao što su mobilno elektronsko glasanje i prodaja automobila.

Izvor: Cointelegraph.rs

Tags
Back to top button