Centralna banka SAD: Potrebno više od godinu dana za izlazak kriptovalute Fejsbuka – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Centralna banka SAD: Potrebno više od godinu dana za izlazak kriptovalute Fejsbuka

Američkim regulatornim vlastima u finansijskom sektoru biće potrebno više od godinu dana da razmotre predlog za upotrebu kriptovalute društvene mreže Fejsbuk, upozorio je šef Američke centralne banke (Fed) Džerom Pauel.

„Mislim da će biti potrebno da se napravi obazriva i detaljna procena rizika koji nosi projekat uvođenja kriptovalute Libre, s obzirom na veličinu mreže Fejsbuk i vrlo mogući potencijal da ona postane valuta od sistemskog značaja”, rekao je Pauel.

Tokom njegovog obraćanja u Odboru za bankarstvo američkog Senata, Pauela su više puta pitali o planu za uvođenje Libre u najvećoj društvenoj mreži na svetu.

“Biće potrebno vreme za razmatranje održivosti te kriptovalute i ideja da bi ona mogla da proradi za 12 meseci ne izgleda ostvariva. Biće nam potrebno više vremena od toga“, rekao je Pauel.

On je takođe istakao da ne postoji verodostojno jedinstveno regulatorno telo za nadgledanje takve jedne valute. Ukazao je da se o tome brinu brojne savezne, međunarodne i lokalne uprave.

“Američka centralna banka je formirala radnu grupu da koordiniše razmatranje projekta virtuelne valute Fejsbuka”, rekao je Pauel.

Takođe je podsetio da je u okviru sastanka ministara finansija G7 koji se održava u Francuskoj 17. i 18. jula, predviđena radna grupa o kriptovalutama.

Tags
Back to top button