Porast cena nafte na svetskim tržištima – Bankar.rs
SVE VESTI

Porast cena nafte na svetskim tržištima

Cene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 65 USD, budući da su smanjeno snabdevanje iz vodećih proizvođača i napetosti na Bliskom istoku nadjačale strahovanja od posledica američko-kineskog trgovinskog sukoba.

Na londonskom tržištu cena barela je porasla 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,44 USD, dok se na američkom barelom trgovalo po 26 centi višoj ceni, od 57,92 USD, prenosi Hrportfolio.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici uključujući Rusiju dogovorili su prošle sedmice da će produžiti sporazum o smanjenju snabdevanja do marta.

Trgovci su se posebno fokusirali na izjave neimenovanih izvora da je ruska proizvodnja početkom jula pala blizu najnižih nivoa u tri godine zbog smanjenih isporuka iz najvećeg proizvođača Rosnefta.

Vest o manjoj ruskoj proizvodnji nadovezuje se na zagađenje pošiljki koje se naftovodom Družba isporučuju u Europu.

Podršku cenama nafte pružila je i sve veća napetost između Irana i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zbog koje su se dve zemlje našle na ivici oružanog sukoba. U junu je američki predsednik Donald Trump u poslednji trenutak otkazao vazdušne napade nakon iranskog obaranja američkog drona.

EU je pozvala Iran da prestane s obogaćivanjem urana, a time i s kršenjem sporazuma o nuklearnom programu iz 2015. godine. SAD su jednostrano istupile iz tog sporazuma još prošle godine.

Naftna tržišta podupiru i očekivanja da će najnoviji izveštaji iz SAD-a pokazati pad zaliha nafte u prošloj sedmici. Analitičari procenjuju da su se zalihe smanjile 3,6 miliona barela.

Značajniji rast cena koče strahovanja da će trgovinski rat između SAD-u i Kine ugroziti svetski ekonomski rast. Predstavnici dva vodeća potrošača nafte u svetu ponovo će pregovarati ove sedmice, iako je malo znakova da su se razlike u stavovima u međuvremenu smanjile.

Odvojeno je OPEC objavio da je cena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 64,72 USD, te je porasla 1,17 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tags
Back to top button