Gde će 18 000 otpuštenih radnika Dojče banke naći novo zaposlenje? – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Gde će 18 000 otpuštenih radnika Dojče banke naći novo zaposlenje?

Nemačka “Dojče banka” je pokrenula masovan “remont” svog poslovanja, “rezanjem” 18.000 poslova na globalnom nivou, što je još jedan udarac za već “poljuljanu” evropsku finansijsku industriju, piše “Biznis Insajder”. Za radnike te banke, to je velika briga jer će tražiti poslove na tržištu na kojem postoji inače manji broj pozicija.

Od 2008. godine, stotine hiljada radnih mesta je prema pisanju ovog lista nestalo iz globalnih finansija, a mnoge od najvećih banaka nastavile su samo da smanjuju broj radnih mesta, zahvaljujući razvoju automatizacije i tehnologije.

Nemačka “Dojče banka” juče je otpustila radnike u ograncima u Aziji i Australiji, a direktor londonskog ogranka “Dojče banke” Kristijan Suing izjavio je da će biti ukidanja radnih mjesta i u Londonu i Njujorku.

Pogoršanje

Evropske regulative donete prošle godine primorale su srednje i regionalne banke da se fokusiraju na svoje osnovne delatnosti, tvrdi “Greenwich Associates”, prenosi Blic.rs.

“Blumberg” je izvestio da je broj zaposlenih u investicionom bankarstvu opao u 2018. godini, petu godinu za redom, a čak i fond koji je nekada radio za “Dojče banku” bio je primoran da smanji regrutovanje.

Neimenovani sagovornik “Biznis Insajdera” tvrdi da je “lov” drugih institucija na najveće talente iz “Dojče banke” obavljen mnogo pre jučerašnjih otkaza. Svaki radnik koji uspe da se vrati na svoje radno mesto biće suočen sa smanjenjem plate.

U Evropi, sudar ove pojave smanjenja radnih mesta sa Bregzitom će sigurno dovesti do velikih otkaza u Londonu.

Ali, kako kaže “Biznis Insajder”, to možda neće biti propast za sve radnike koji odlaze iz “Dojče banke”.

Dok je trenutno “brutalno” vreme za traženje novog posla, Jozef Leung iz jedne firme za zapošljavanje kaže da bi restrukturiranje Dojče banke moglo da omogući drugim bankama odmrzavanje zapošljavanja.

“Postoji dosta kvalitetnih ljudi koji će sada otići iz ‘Dojče banke’. Pametni će sagledati šta imaju i kako mogu primiti neke od tih ljudi”, rekao je Jozef Leung.

Nemački bankarski gigant suočen je sa dugoročnim problemima, uključujući profitabilnost određenih operacija i pad cene akcija. “Dojče banka” je u nekoliko navrata pokušala sa reorganizacijom poslovanja, uključujući i neuspele razgovore o spajanju sa “Komercbankom” u aprilu.

Tags
Back to top button