Koji su prioriteti Evropske investicione banke na zapadnom Balkanu? – Bankar.rs
BANKEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Koji su prioriteti Evropske investicione banke na zapadnom Balkanu?

Evropska investiciona banka (EIB) danas je objavila da su njeni glavni prioriteti na zapadnom Balkanu investicije u konkurentnost, inovacije i zaštitu od klimatskih promena.

U saopštenju EIB je istaknuto da će ta banka podržati i ulaganja u puteve, železnicu, postrojenja za prečišćavanje vode, škole, bolnice i mala i srednja preduzeća.

“EIB ostaje posvećena ekonomskom i socijalnom razvoju zapadnog Balkana i planira da poveća svoj investicioni portfolio u regionu”, izjavio je predsednik EIB Verner Hoier (Werner Hoyer) na Samitu za zapadni Balkan, održanom nedavno u poljskom Poznanju.

On je istakao da je EIB pratila uspeh Poljske ulaganjem 64,2 mlrd EUR od 1990. godine.

“Banka EU spremna je da ponovi takav uspeh na zapadnom Balkanu. Naše aktivnosti su osmišljene da podrže sprovođenje politike proširenja EU i spremni smo da u regionu učinimo više sa širokim spektrom različitih finansijskih i savetodavnih proizvoda”, rekao je Hoier.

EIB je potpisala novi sporazum o podršci Investicionom okviru za zapadni Balkan (WBIF) u koji će Poljska uplatiti 500.000 EUR.

WBIF omogućava EIB da usmeri dodatni novac u region sa ciljem unapređenja povezivanja unutar regiona i njegovog povezivanja sa Evropskom unijom.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan kombinuje kredite EIB-a sa grantovima i usmerava ih u privatne investicije, a do sada je mobilisao 18 mlrd EUR investicija.

U budućnosti WBIF će se proširiti iz oblasti saobraćajnog i energetskog povezivanja na pružanje podrške projektima životne sredine, socijalne ekonomije, digitalnim programima i novom Zelenom planu za zapadni Balkan.

EIB je u saopštenju podsetila da je 4. jula u Beogradu potpisala projekat o pomoći od 1,1 mil EUR sa Gradom Beogradom, u okviru ERI programa, radi podrške poboljšanju vodovodne i kanalizacione infrastukture.

Ulaganje u klimatsku akciju znači da će EIB, kao evropska klimatska banka, podržati energetsku tranziciju u regionu u cilju modernizacije infrastrukture, smanjenja emisije gasova i diversifikacije energetskog miksa radi veće sigurnosti snabdevanja.

Tokom samita, EIB je potpisala svoj prvi projekat urbane regeneracije na Zapadnom Balkanu, kojim se predviđa ulaganje od 11 mil EUR u projekat reke Lane u glavnom gradu Albanije, Tirani. Projekat treba da obezbedi zaštitu od poplava, da poboljša javni prevoz i ojača otpornost prema klimatskim promenama za 65.000 građana Tirane.

Tags
Back to top button