NBS: Zašto je dinar naglo ojačao prethodnih dana – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

NBS: Zašto je dinar naglo ojačao prethodnih dana

Pritisci ka jačanju dinara na domaćem deviznom tržištu i jačanje domaće valute poslednjih dana su, gotovo u celosti, rezultat povećanog poverenja stranih investitora koji svoj novac u znatnijem iznosu ulažu u dugoročne dinarske obveznice Republike Srbije, poručuje Narodna banka Srbije.

Tokom prethodnih dana, nerezidenti su u većem iznosu prodavali devize i kupovali dinare da bi ih investirali u državne hartije Srbije, koja je u potpunosti transformisala svoje ekonomske pokazatelje u pozitivnom smeru, navodi se u saopštenju NBS. Na taj način, kako se dodaje, investitori su pokazali poverenje u perspektive daljeg razvoja naše zemlje na održivim ekonomskim osnovama.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi 117,9097, što je najviša vrednost domaće valute prema evru u poslednje četiri i po godine, tačnije od 1. septembra 2014. Dinar je od početka godine ojačao prema evru 0,2 procenata.

Nakon uobičajenih sezonskih deprecijacijskih pritisaka u januaru, kada je NBS intervenisao na strani prodaje, tokom ostalih meseci 2019. nastavljaju se intervencije na strani kupovine deviza i ublažavanja prekomernog jačanja dinara, usled konstantnih aprecijacijskih pritisaka prisutnih tokom poslednje dve godine, istakli su iz NBS.

Dodali su da pritisci na jačanje dinara u ovom periodu imaju strukturni karakter – rezultat su boljih pokazatelja domaće ekonomije, pre svega povećanih dugoročnih, stranih direktnih i portfolio investicija, kao i rasta izvoza i pojačanog deviznog priliva po osnovu turizma.

Na taj način, NBS domaćim privrednicima omogućava poslovni ambijent koji karakteriše izvesnost poslovanja, doprinosi održanju konkurentnosti domaćeg izvoza kao važnom pokretača rasta naše ekonomije, i uz to povećava devizne rezerve, jačajući tako otpornost na potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja. Od aprila 2017, samo po osnovu intervencija na deviznom tržištu NBS je doprineo povećanju deviznih rezervi za više od 2,9 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

NBS je napomenula takođe da je na jučerašnjoj aukciji sedmogodišnjih dinarskih hartija od vrednosti tražnja investitora, uglavnom nerezidentnih, bila gotovo četiri puta veća od planiranog iznosa prodaje.

Prodato je 26,7 milijardi dinara obveznica po kamatnoj stopi od 4,37 odsto, što je smanjenje cene finansiranja države čak 13 baznih poena u odnosu na prethodnu aukciju tih obveznica s početkom maja, odnosno čak 20 baznih poena niže u odnosu na cenu po kojoj je ta obveznica inicijalno emitovana početkom godine.

Tags
Back to top button