Le Mer: Na čelu MMF-a treba da bude Evropljanin – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Le Mer: Na čelu MMF-a treba da bude Evropljanin

Evropski ministri finansija treba da pronađu kompromisnog kandidata koji će zameniti Kristin Lagard na funkciji direktora Međunarodnog monetarnog fonda, smatra francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Evropski lideri su početkom sedmice nominovali Lagardovu za naslednika Marija Dragija na funkciji predsednika Evropske centralne banke. Le Mer je najavio da će evropski ministri finansija o ovoj temi razgovarati na sastanku u Briselu u utorak 9. jula.

“Potrebno je da pronađemo kompromis na evropskom nivou. Nadam se da ćemo postići dogovor o najboljem evropskom kandidatu za MMF”, naglasio je Le Mer.

Kao jedan od mogućih kandidata za rukovodeću funkciju u MMF pominje se guverner Banke Engleske Mark Karni. Međutim, Karni je rođen u Kanadi i bio je na funkciji guvernera Banke te zemlje, ali još ima britansko i irsko državljanstvo.

Neimenovani francuski zvaničnik rekao je da će Le Mer o ovom pitanju razgovarati i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Prema tradiciji, na čelu MMF je Evropljanin, a sestrinskom institucijom Svetskom bankom rukovodi Amerikanac.

Nedavno je na čelo Svetske banke imenovan Amerikanac Dejvid Malpas tako da, prema rečima francuskog zvaničnika, nema razloga da funkciju šefa MMF ne dobije Evropljanin.

Među ostalim kandidatima za šefa MMF pominju se i evropski komesar za konkurentnost Margrete Vestager i bivši ministar finansija Holandije Jeroen Dijselblom.

Tags
Back to top button