Američka ekonomija neće dugo biti u padu, ali će oporavak potrajati – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Američka ekonomija neće dugo biti u padu, ali će oporavak potrajati

Predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel izjavio je da oštar pad američke ekonomije verovatno neće dugo potrajati, ali da će oporavak tražiti vremena, te da su trenutno najvažniji podaci za američku ekonomiju “medicinski podaci” o pandemiji korona virusa, javlja Rojters.

U intervjuu za CBS, Pauel se više puta vratio zdravstvenim pitanjima kao centralnim za uspeh ponovnog američkog ekonomskog otvaranja.

Ujedno, pozvao je Amerikance da pomažu jedni drugima pridržavajući se pravila fizičkog distanciranja, te državne i lokalne vlasti da ukidaju ograničenja na socijalne i ekonomske aktivnosti, prenosi Hina.

Oporavak će biti dug put čak i ako budu najbolje prilike za njega, rekao je Pauel te dodao da će biti gubitaka posla verovatno do juna, te da je za skok potrebno da se “prikupe novci”.

Vlada će pokušati da omogući finansijsku pomoć kompanijama i porodicama od tri do šest pa i više meseci, a neki delovi ekonomije poput turističke industrije i zabave mogli bi biti pod pritiskom dok se ne nađe vakcina, naveo je Pauel.

Ekonomska devastacija već je ozbiljna. On je rekao da bi nezaposlenost mogla doseći 25 odsto pre nego što počne padati, a bruto domaći proizvod mogao bi dostići godišnju stopu pada od 20 odsto u periodu od aprila do juna.

Taj pad podseća na Veliku depresiju 1930-ih, ali takav dugotrajni pad nije verovatan, kazao je Pauel.

Tags
Back to top button