Osnivači digitalne banke N26 među 100 najbogatijih Austrijanaca – Bankar.rs
BANKELICNE FINANSIJESVE VESTI

Osnivači digitalne banke N26 među 100 najbogatijih Austrijanaca

Porodice Porsche i Piech ponovo su vodeće na lestvici najbogatijih 100 Austrijanaca, prema novoj rang-listi koju je objavio poslovni magazin Trend.

No, za razliku od prethodnih godina, morali su se nositi s padom. Njihova imovina doživela je pad za oko 2,4 milijarde evra na 37 milijardi evra. Glavni razlog za to je slab učinak deonica VW Grupe, u kojima porodice Porsche i Piech drže većinu putem svog Porsche Holdinga SE.

Osnivači Red Bull-a Dietrich Mateschitz (15,6 milijardi evra) i Elisabeth Schaeffler sa svojim sinom Georgom (7 milijardi evra) zauzimaju drugo i treće mjesto, na koje su se ponovo vratili nakon preuzimanja Continentala, koji je uglavnom finansiran pozajmljenim sredstvima. Na četvrtom mestu sledi osnivač Novomatic-a Johann Graf (6,76 milijardi evra), samostalni milioner, prenosi Indikator.ba.

Prethodnu godinu je obeležio preokret u mnogim kompanijama, čije je vlasništvo – u glavnim holdinzima – bilo opterećeno najgorim prilikama na tržištu deonica od vremena finansijske krize.

U posmatranom razdoblju trend kontinuiranog rasta cena nekretnina imao je stabilizirajući učinak.

Novi na lestvici su dva osnivača berlinske digitalne banke N26, Valentin Stalf i Maximilian Tayenthal (na 87. i 88. mestu) i porodica Knapp (rang 75), vlasnici brzorastućeg stručnjaka za logistiku Knapp AG.

Prema Trendu, stotinu najbogatijih Austrijanaca ove godine “teško” je oko 175 milijardi evra. To odgovara oko 10 odsto austrijskog privatnog bogatstva. Više od 40 od ​​njih su milijarderi.

Tags
Back to top button