Evo ko je novi vlasnik Tuš supermarketa – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Evo ko je novi vlasnik Tuš supermarketa

Novi vlasnik mariborskog trgovinskog lanca Planeta Tuš i supermarketa u Rogaškoj Slatini, Laškom i Slovenskim Konjicama je kompanija Heliks Prop, koju vodi turski državljanin Ugur Jildirim, jedan od partnera fonda Elements Capital Partners (ECP), koji se bavi otkupom potraživanja, piše slovenački list Finance.

Heta, loša banka bivše Hipo Alpe Adrija banke, pronašla je kupca za četiri trgovačka centra Planeta Tuš u Savinjskom i Podravskom regionu, navodi list pozivajući se na zemljišne knjige.

Kolika je plaćeno za četiri Tuš centra zvanično nije poznato, ali prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog lista transakcija vredi oko 14 miliona evra.

Heliks Prop osnovan je u martu ove godine i registrovan za delatnost trgovanja vlastitim nekretninama, a izvorni osnivač kompanije je ECP Tac Op, u vlasništvu Jildirima i bivšeg slovenačkog ministra finansija Uroša Čufera.

Nakon mesec dana od osnivanja vlasnik Heliks Propa je postala kompanija Alfa Kredit Solušens 10 (Alpha Credit Solutions) iz Luksemburga, koja je povezana s britanskim fondom Anakep (Anacap).

Taj fond je jedan od važnijih poverilaca Tuša, i već je od Nove kreditne banke Maribor (NKBM) kupio gotovo osam posto potraživanja prema Tušu. Pri otkupu potraživanja pomogla je firma Elements Kepital Partners, koju Čufer već neko vreme savetuje.

Prodajna mreža Tuša sastojala se od 100 prodavnica i supermarketa, lanca apoteka drugog po veličini u Sloveniji sa 42 poslovnice, šest “Tush Cash & Carry” prodajnih mesta, onlajn trgovine za poslovne korisnike “Tush Cash & Carry” i četiri Tuš Planeta, koji ukupno imaju više od tri miliona kupaca mesečno.

Grupa Tuš, koju je osnovao Mirko Tuš, ostvarila je lani 487,4 miliona evra neto prihoda, dok je EBITDA iznosila 16,5 miliona evra. Prihodi su pali za 1,23 posto, a EBITDA za 13,3 odsto. Prema informacijama iz kompanije, Tuš grupa je od 2011. godine isplatila bankama više od 300 miliona evra obaveza.

Kako nezvanično saznaju Finance, Tuš grupa najavljuje još jednu promenu. Naime, poverioci će dobiti svog ovlašćenog predstavnika u Tušu, koji će nadzirati novčane tokove.

Tags
Back to top button