Finansijski sektor očekuje inflaciju 5,7 odsto narednog novembra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Finansijski sektor očekuje inflaciju 5,7 odsto narednog novembra

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će međugodišnja inflacija u novembru 2024. godine biti 5,7 odsto, što predstavlja novo smanjenje projekcija, treći mesec zaredom. U prethodnoj, oktobarskoj anketi očekivanja su iznosila 5,9 odsto, pokazuju rezultati ankete agencije Ipsos koje je objavila Narodna banka Srbije (NBS).

Na opadajućoj putanji nalaze se inflaciona očekivanja finansijskog sektora i prema rezultatima ankete agencije Blumberg. Prema poslednjoj, decembarskoj anketi agencije Blumberg, očekivana inflacija za godinu dana unapred iznosi 4,5 odsto, čime su se inflaciona očekivanja finansijskog sektora prvi put od aprila 2022. godine našla u granicama cilja Narodne banke Srbije.

Kratkoročna inflaciona očekivanja privrednika (za godinu dana unapred) smanjena su sa devet odsto u oktobru na sedam odsto u novembru, što je ujedno i najniži nivo inflacionih očekivanja u ovoj godini.

Očekivanja finansijskog sektora za dve godine unapred u novembru su na neznatno višem nivou nego u oktobru i iznose 4,2 odsto (oktobar četiri odsto), dok se očekivana inflacija za tri godine unapred nalazi na nivou od 3,5 odsto (oktobar tri odsto), tako da su srednjoročna inflaciona očekivanja za oba perioda nastavila da se kreću unutar granica cilja Narodne banke Srbije.

Srednjoročna očekivanja privrednika ostala su nepromenjena u odnosu na oktobarsku anketu i iznose šest odsto za dve godine unapred, odnosno pet odsto za tri godine unapred.

Tags
Back to top button