Narodna banka Srbije obeležava 135 godina rada – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Narodna banka Srbije obeležava 135 godina rada

Narodna banka Srbije obeležava 135 godina rada. Drugog jula 1884. godine, pod imenom Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije, zvanično je počela s radom kao akcionarsko društvo, a danas je centralna banka Republike Srbije i jedna od najvažnijih institucija naše države.

Ove godine Narodna banka Srbije obeležava i 90 godina od osnivanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca – Topčider, ali i 15 godina od osnivanja Centra za posetioce.

Povodom Dana Banke, Narodna banka Srbije priređuje izložbu „Izbor iz zbirke dela likovne umetnosti – 135 godina NBS”, koja će od 4. do 27. jula biti otvorena za širu javnost u galerijskom prostoru u objektu na Slaviji, u Nemanjinoj 17. Izložbu čine umetnička dela nastala tokom 20. veka, čiji su autori slikari koji zauzimaju značajno mesto u istoriji srpske i jugoslovenske umetnosti.

U vreme kada je srpska država, nakon oslobođenja od Turaka, svoje novovekovno postojanje započela osnivanjem najvažnijih državnih i kulturnih institucija, u novčanom sistemu Srbije nije bilo nacionalnog novca, već su se upotrebljavale čak 43 monete drugih država. Zbog toga je postojala potreba za osnivanjem centralne banke, što se dogodilo tek tri decenije kasnije, 1884. godine, osnivanjem Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije. Banka je organizovana po ugledu na Narodnu banku Belgije, koja je u to vreme važila za obrazac savremenog organizovanja bankarske institucije.

O dugoj i svetloj tradiciji Banke govori i podatak da je Narodna banka Kraljevine Srbije u prvo vreme bila smeštena u samom centru grada, u Knez Mihailovoj ulici, a zatim u reprezentativnom, namenski podignutom zdanju u Ulici kralja Petra, u kome je i danas.

Do 1920. godine Banka je poslovala kao kreditna ustanova, a od 1931. poverene su joj nove funkcije – monetarna i kreditna politika. Prvi i najvažniji zadatak Banke, koja u skladu s promenom imena države od 1929. deluje pod nazivom Narodna banka Kraljevine Jugoslavije, postaje staranje o novcu i održavanje njegove stabilnosti.

Za vreme Drugog svetskog rata Banka je radila u svom predstavništvu u Londonu. U septembru 1946. godine Banka je nacionalizovana i od tada je obavljala svoje funkcije pod imenom Narodna banka Jugoslavije.

Zakonom za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora, koji je stupio na snagu 4. februara 2003. godine, Narodna banka Jugoslavije nastavlja dalje da radi kao organ države Srbije, pod imenom Narodna banka Srbije.

Tags
Back to top button