Bankari u Hrvatskoj zarađuju mesečno u proseku 500 evra više od kolega iz Srbije – Bankar.rs
LICNE FINANSIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Bankari u Hrvatskoj zarađuju mesečno u proseku 500 evra više od kolega iz Srbije

Bankari i finansijski savetnici u Hrvatskoj zaradili su u aprilu 500 evra više od kolega u Srbiji, baš kao i farmaceuti, dok su koverte programera bile “deblje” za oko 200 evra. Jedino su zaposleni u vazdušnom saobraćaju u obe zemlje imali otprilike iste plate, pokazuju podaci zvaničnih državnih statistika o najplaćenijim profesijama u ovim zemljama.

Prosečne neto zarade u Hrvatskoj u aprilu 2019. godine bile su skoro duplo veće nego u Srbiji. Dok se u Srbiji zarađivalo 54.645 dinara (oko 463 evra), prosečna neto plata u Hrvatskoj iznosila je oko 870 evra. Slična razlika zabeležena je i kod najplaćenjih zanimanja.

Najveće plate u obe zemlje u aprilu su imali zaposleni u vazdušnom saobraćaju – njihov prosek u Srbiji bio je 176.562 dinara neto (oko 1.500 evra), dok su piloti, kopiloti i zaposleni u kontroli letenja u Hrvatskoj zaradili nešto više od 1.500 evra. Osim ove delatnosti, u većini drugih najplaćenijih zanimanja plate su bile značajno veće kod suseda.

Tako su zaposleni koji se bave finansijskim uslugama bili među top 5 u Srbiji, jer su finansijski savetnici, analitičari, matematičari i statističari zaradili u proseku po 111.723 dinara (950 evra). Istovremeno je ova delatnost bila druga najplaćenija u susednoj Hrvatskoj, gde su zaposleni zaradili oko 1.450 evra.

Po visini zarada u našoj zemlji u samom vrhu bili su i farmaceuti, odnosno proizvođači osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata. Njima je u aprilu u proseku bilo isplaćeno 95.647 dinara (810 evra), a njihovim hrvatskim kolegama 9.803 kuna (oko 1.320 evra).

Programeri koji u Srbiji već duži niz godina važe za najplaćeniju profesiju zaradili su u aprilu 126.961 dinara neto (1.076 evra), dok je njihovim kolegama u Hrvatskoj na račune “leglo” u proseku 9.422 kune (oko 1.270 evra).
Posmatrajući gradove, statistika govori da su najveća primanja u prestonicama Hrvatske i Srbije. U Zagrebu je prosečna plata u martu bila veća za 143 evra u odnosu na državni prosek. Najveće zarade u ovom gradu imali su zaposleni u sektoru za vađenje sirove nafte i prirodnog gasa – 1.557 evra. Nasuprot tome, najniža prosečna neto plata u Zagrebu iznosila je 4.124 kune (557 evra), i to u delatnosti proizvodnje odeće. Osim Beograda, po visini zarada u Srbiji posebno su se izdvojila dva gradića.
S druge strane, prosečna plata u Crnoj Gori u maju iznosila je 513 evra. Baš kao i u Srbiji i Hrvatskoj i u ovoj susednoj zemlji najplaćeniji su bili finansijski stručnjaci, s neto platom od 1.014 evra. Slede zaposleni u delatnosti snabdevanja električnom energijom (870 evra) i zaposleni u informisanju i komunikacijama (745).
Najveći rast zarada zabeležili su zaposleni u uslugama smeštaja i ishrane (5,5 odsto) i ostalim uslužnim delatnostima (5,4), dok je najveći pad evidentiran u poslovanju sa nekretninama (6,1 odsto).
Izvor: Blic
Tags
Back to top button