Plati karticom i pobedi: počelo takmičenje „Šampioni bezgotovinskog plaćanja” – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Plati karticom i pobedi: počelo takmičenje „Šampioni bezgotovinskog plaćanja”

Pod sloganom Plati karticom i pobedi, prvog dana jula startovalo je takmičenje gradova i opština Šampioni bezgotovinskog plaćanja koje organizuju Kancelarija za IT i eUpravu, u saradnji s NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa. Lokalne samouprave koje budu najuspešnije u motivisanju građana i privrede da takse, naknade i poreze plaćaju karticama zaslužiće vredne nagrade među kojima su dečije igralište i izrada internet prezentacije.

U takmičenju učestvuje 60 gradova i opština sa teritorije Republike Srbije koji su pokazali spremnost da modernizuju svoje šalter sale i uvedu uslugu bezgotovinskog plaćanja za građane i privredu. Pobednici će biti izabrani prema broju ostvarenih plaćanja karticom na šalteru lokalne samouprave u odnosu na broj stanovnika, od 1. jula do 31. decembra.

“Takmičenje je jedna od aktivnosti predviđena novim Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije koja je usmerena na smanjenje upotrebe gotovine, imajući u vidu da je keš generator nelegalne trgovine i utaje poreza. Ovakvim akcijama želimo da razvijamo kulturu bezgotovinskog plaćanja, gradimo efikasnu i transparentnu javnu upravu i omogućimo građanima da sve poslove oko pribavljanja dokumenata i plaćanja taksi i naknada završe na šalteru institucije, bez odlaska u poštu ili banku”, Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Iako na prodajnim mestima u Srbiji ima skoro 90.000 POS terminala, to je i dalje dva i po puta manje od evropskog proseka, i na mnogim mestima nije moguće platiti karticom. Zato je za svih 60 lokalnih samouprava koje su se uključile u takmičenje obezbeđena besplatna instalacija POS terminala i brendiranje šaltera. Prvih pet šampiona dobija internet prezentaciju „U službi građana“ po ugledu na sajt Vlade Republike Srbije, a nagrada za pobedničku lokalnu zajednicu je dečije igralište u vrednosti od 20.000 evra.

Tokom trajanja takmičenja, za sve one koji se odluče da gradske ili opštinske usluge plate karticom na šalteru, obezbeđene su najniže provizije od 45 dinara na uplate do 4.500 dinara, odnosno 1% za uplate veće vrednosti.

Građani i privreda mogu da provere da li je njihova lokalna samouprava uvela mogućnost plaćanja karticom i saznaju više informacija o takmičenju na nacionalnom portalu www.uzmiracun.rs.

Tags
Back to top button