Penzioneri i bivši radnici traže nadoknadu za svoje akcije PKB-a – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Penzioneri i bivši radnici traže nadoknadu za svoje akcije PKB-a

Zaposleni u Poljoprivrednoj korporaciji Beograd nisu uspeli da steknu besplatne akcije svog preduzeća. Društvenu imovinu država je, pre 10 godina, prevela u državnu i tako im uskratila pravo na učešće u kompaniji. Deo imovine PKB sada je već privatizovan, ali penzioneri i bivši radnici traže nadoknadu za svoje akcije. Osnovali su udruženje “Rit” i tužili državu i Ministarstvo privrede, radi isplate besplatnih akcija. Procenjuju ih na 11,9 miliona evra, a pripremno ročište je zakazano za 6. septembar.

Ministarstvo privrede je i sudu, baš kao i predstavnicima udruženja, objasnilo da akcije nisu stekli, jer to pravo proizilazi iz društvene, a ne državne imovine. Kako je PKB transformisan u državnu kompaniju, to pravo su izgubili. Udruženje “Rit” zato i traži da se proglasi ništavim zaključak Vlade, a potom i sporazum, kojim je 65 odsto društvene imovine firme pretvoreno u državnu.

– Zakonom o privatizaciji je regulisan prenos akcija zaposlenima u postupku prodaje javnim tenderom, što je sa ovom firmom kasnije i urađeno, septembra prošle godine – objašnjava Saša Gemaljević, advokat Udruženja “Rit”. – Kapital za sticanje akcija bez naknade primenom tendera čini najviše 15 odsto kapitala koji se privatizuje. Prilikom prenosa 65 odsto društvenog u državni kapital, moralo se izdvojiti tih 15 odsto za male akcionare. To bi bilo 9,7 odsto od čitave kompanije. To nije učinjeno i to je suština problema.

Odštetni zahtev, nepunih 11,9 miliona evra, bivši radnici su izračunali u odnosu na cenu koja je postignuta prodajom dela imovine “Al Dahri”. Pripremno ročište je zakazano najpre za 21. maj, ali je odloženo zbog dostavljene obimne dokumentacije.

– Tražili smo i privremenu meru zabrane otuđenja imovine, jer je krajem marta bila oglašena prodaja još 55 hektara, u Komarevoj humci, u Kovilovu – objašnjava Gemaljević. – Sud je, međutim, odbio naš zahtev kao neosnovan. Naša žalba na odgovor suda je sada pred Apelacionim sudom.

Zakon o raspodeli besplatnih akcija, osmišljen upravo zbog zaposlenih u državnom sektoru, koji su ostali bez udela u svojim firmama, usvojen je 2008. godine. U to vreme PKB je većinski društvena firma, a radnici nisu imali razloga da ne veruju da će im pripasti obećani udeo. Sve i da su želeli, tako su propustili nadoknadu u vidu akcija državnih kompanija, koje su deljene svim punoletnim građanima koji pre toga već nisu postali akcionari.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button