Nova platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Nova platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama

Ambasada Švedske i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavili su juče novu platformu za odgovorno upravljanje javnim finansijama u Srbiji, saopštio je UNDP.

„Tokom naredne dve godine radićemo na jačanju vladavine prava, primeni evropskih pravila i standarda u oblasti javnih finansija, uz istovremeni doprinos privrednom rastu“, izjavio je šef razvojne saradnje ambasade Švedske u Beogradu Ola Anderson.

Nova platforma razvija se u okviru dvogodišnjeg projekta vrednog tri miliona dolara, koji finansira Švedska, a sprovodi UNDP, i taj projekat predstavlja nastavak podrške Švedske Srbiji za odgovornije upravljanje javnim finansijama, na putu priključenja u EU, prenosi Beta.

„U saradnji sa nacionalnim i lokalnim partnerima doprinećemo boljem planiranju budžeta, poboljšanju usluga poreskih službi, povećanju naplate poreza i prihoda, efikasnijoj javnoj nabavci, kao i većoj transparentnosti u upravljanju javnim finansijama“, rekla je stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap.

Projekat će, kako se navodi, jačati kapacitete interne revizije u javnom sektoru i doprineti povećanju broja i kvaliteta izveštaja eksterne revizije.

Nova platforma će omogućiti uvođenje budžetskih portala za poslanike lokalnih skupština u još 20 opština i gradova, pored postojećih 10 i čvršće povezati lokalne samouprave i organizacije civilnog društva kako bi se osiguralo svrsishodno trošenje lokalnih budžeta namenjenih inicijativama građana.

Tags
Back to top button