Koliko bi ajfon koštao da se proizvodi u Americi, a ne u Kini? – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Koliko bi ajfon koštao da se proizvodi u Americi, a ne u Kini?

Ako bi “Epl” (Apple) odlučio da kompletno proizvodi ajfon (iPhone) u Americi, njegova cena bi bila astronomska. Zapravo, stručnjaci procenjuju da bi jedan ajfon koštao između 30.000 i 100.000 dolara.

Zapravo, ako bi ta kompanija odlučila da ajfon kompletno proizvodi u SAD, možda čak to uopšte ne bi ni uspeo.

A u slučaju da ipak uspe da napravi ovu proizvodnu tranziciju, kapacitet bi iznosio svega nekoliko miliona uređaja godišnje.

Glavni problem ne odnosi se na skuplju cenu rada u Americi, već je to lanac isporuke i razlika u potrebnim veštinama koje su potrebne kako bi se napravile stotine miliona ajfon uređaja vrhunskog kvaliteta.

Kako je izvršni direktor kompanije Tim Kuk izjavio, radnicima u SAD fale ključne veštine, a za njihovo sticanje potrebne su godine treninga i prakse.

A to je nešto na čemu je Kina ozbiljno radila u protekle tri decenije, dok su druge zemlje išle drugim pravcem i potpuno ih zanemarile.

Još jedan veliki problem jeste lanac isporuke, tačnije, brzina stizanja potrebnih materijal a i komponenti za sklapanje ajfona.

Sedam od deset najvećih luka nalaze se u Kini. Mali broj proizvedenih jedinica bi sigurno doveo do drastičnog skoka cijene koji bi ajfon pretvorio u luksuzni predmet koji bi bio proizvođen u tolikoj količini da bi bio dostupan za svega jedan odsto ljudi na planeti.

Samim tim, njegova cena bi sigurno bila u rasponu od 30.000 do 100.000 dolara.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button